Швейцарія ледве не видала банківську таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія ледве не видала банківську таємницю

Казна та Політика
465
Національна рада Швейцарії (нижня палата парламенту) відмовилася ратифікувати трибічну угоду уряду країни, банку UBS і влади США про передачу даних 4450 американських клієнтів швейцарського банку, підозрюваних в ухиленні від сплати податків. 104 депутати швейцарського парламенту виступили проти затвердження цієї угоди, 76 - її підтримали, а 18 - утрималися.
США почали розслідувати ухилення від сплати податків американських громадян в швейцарському банку UBS ще в 2008 р. Слідство з'ясувало, що співробітники UBS допомагали своїм американським клієнтам відмивати гроші, які вони приховували від податкових органів США. Уряд США хотів отримати дані про 52 тис. клієнтів UBS і погрожував швейцарському банку штрафом в розмірі в $780 млн.
Нарешті, в серпні 2009 р. уряд Швейцарії і банк UBS уклали з Міністерством юстиції США угоду про передачу особистих даних 4450 американських клієнтів швейцарського банку. Проте в січні 2010 р. швейцарський суд постановив, що передача податковим органам США даних про клієнтів банку UBS порушує швейцарські закони і суперечить нормам про банківську таємницю.
Щоб уникнути загострення відносин із США, в квітні уряд Швейцарії вирішив віддати рішення питання з банківською таємницею UBS в руки парламентарів. За законом Швейцарії, угода повинна розглядатися в законодавчому органі, якщо було досягнуто в позасудовому порядку. Уряд запропонував ухвалити спеціальний закон, який би дозволив банкам країни співпрацювати із податковими органами і розкривати імена своїх клієнтів.
Рада кантону Швейцарії (верхня палата парламенту) минулого тижня підтримала угоду з урядом США. Проте депутати нижньої палати - Національної ради - не лише відхилили угоду, але і постановили провести за необхідності загальнонаціональний референдум з питання розкриття інформації про вкладників UBS. Проте проти референдуму раніше проголосувала верхня палата. Виниклі суперечності обидві палати парламенту Швейцарії почнуть обговорювати в середу, 9 червня. На це в їх розпорядженні є близько 10 днів, оскільки 18 червня повинна завершитися сесія парламенту Швейцарії.
Тепер законопроект повернеться до верхньої палати, яка раніше затвердила угоду. Залежно від результатів нового обговорення в Раді кантон і його повторного схвалення проект може бути знову переданий на розгляд нижньої палати швейцарського парламенту. Аби отримати схвалення в нижній палаті, уряду необхідно заручитися підтримкою найбільших партій країни - Народної та Соціалістичної, які готові проголосувати за договір лише при виконанні ряду умов. Так, Соціалістична партія вимагає введення додаткових податків на високі зарплати і бонуси і жорсткішого регулювання банківського капіталу. Народна партія наполягає на зменшенні повноважень уряду при підписанні подібних угод в майбутньому.
Рішення нижньої палати парламенту Швейцарії загрожує зірвати досягнуті домовленості. Швейцарський політик, правоцентрист Ханс Грандер попереджає, що зволікання у даній справі "ставлять нас в ризиковану ситуацію і ставлять під загрозу співпрацю з одним із найбільш важливих наших економічних партнерів", маючи на увазі США.
В 2009 р., президент США Барак Обама вже запропонував внести серйозні зміни до податкової політики з метою перешкодити приховуванню коштів від оподаткування. Уряд США розгніваний тим, що в період фінансових труднощів і американські корпорації, і приватні особи ухиляються від сплати податків шляхом розміщення коштів на банківських рахівницях в країнах з мінімальною або нульовою податковою ставкою, які не співпрацюють із владою США.
Швейцарський банк UBS в докризовий період був найбільшим банком Європи. Основна частина бізнесу банку зосереджена в Швейцарії і Північній Америці. Прибуток банку в 2009 р. склав 2,2 млрд. швейцарських франків (близько $2 млрд.). Представники UBS ще при укладенні договору з урядом США стверджували, що розкриття імен американських клієнтів порушує швейцарське законодавство про банківську таємницю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас