Експерти вважають, що українцям час позбавлятись від "жаби" та "жлобства" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що українцям час позбавлятись від "жаби" та "жлобства"

Казна та Політика
1103
Кожен другий українець готовий зайнятися добродійністю. Про це свідчать передані агентству УНІАН результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна в червні.
Експерти Інституту Горшеніна зазначають, що дані опитування свідчать не лише про поступове проникнення в українське суспільство сучасної "культури добродійності", але і про поступовий вихід з кризи. "Не лише економічної, але і ментальної - час позбавлятися від традиційних українських "хвороб" - "жаби" і жлобства", підкреслюють експерти.
Зокрема, за опитуванням, більше половини українців (54,2%) брали участь в добродійності протягом останніх декількох років. З них 38,2% давали милостиню, 15,6% передавали речі в дитячі будинки і будинки інвалідів, а 7,1% надавали гроші людям, що потребують допомоги, - на лікування, операції. Перераховували гроші на рахунки добродійних фондів 5,2% опитаних, а 3,1% брали участь в добродійних акціях.
При цьому майже половина респондентів (45,8%) заявили, що останніми роками не приймали участі в добродійності.
Більша частина опитаних (59,4%), ті, хто не брав участі у добродійності, заявили, що не мають такої можливості.
Більше чверті (27,4%) вважають, що добродійністю повинна займатися держава, і майже така ж кількість українців (26,1%) відповіла, що не займаються добродійністю через те, що не вірять в те, що їх допомога буде використана за призначенням.
Не беруть участь в добродійності з інших причин 7,3% респондентів, а 5,4% важко відповісти на це питання.
Більше половини респондентів (53,9%) вважають, що держава повинна заохочувати добродійну діяльність приватних осіб і громадських організацій. З них 36,5% відповіли "швидше так" на це питання, 17,4% - "точно так".
Більше чверті українців (29,2%) дотримуються протилежної точки зору. З них відповідь "швидше ні" на дане питання склала 19,4%, "точно ні" - 9,8% опитаних. При цьому кожному шостому українцеві (16,9%) важко відповісти на дане питання.
Більше половини українців (53,4%) заявили, що готові взяти участь в добродійності. З них відповідь "точно так" на це питання дали 35,1%, "швидше так" - 18,3% респондентів.
Не готові брати участь в добродійності - 30,7% опитаних. З них 21,0% відповіли "швидше ні", 9,7% - "точно ні" на дане питання. Важко з відповіддю - 15,9% респондентів.
Переважна більшість українців (87,4%) ніколи не отримували добродійну допомогу. Лише кожен десятий з них (10,3%) за останні роки отримав яку-небудь добродійну допомогу. При цьому отримували її один раз 5,6%, кілька разів - 4,7% респондентів. Важко відповісти на це питання 2,3% опитаних.
Більше третини опитаних (38,4%) вважають, що через економічну кризу люди менше беруть участь в добродійності. Більше чверті (27,8%) висловила думку, що економічна криза ніяк не вплинула на тих, що бажають брати участь в добродійності, а 6,2% вважають, що в результаті економічної кризи люди більше беруть участь в добродійності. Більше чверті респондентів (27,6%) важко визначити, як вплинула економічна криза на готовність людей брати участь в добродійній діяльності.
Телефонне опитування на тему чи "Готові українці брати участь в добродійності?" проводилось з 5 по 7 червня. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас