Контроль - вирішене питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контроль - вирішене питання

Фондовий ринок
1105
Інвестори, які купили частку Едуарда Шифріна і Олексія Шнайдера, отримають контрольну частку в акціонерному капіталі "Запоріжсталі".
Останнім часом було опубліковано багато інформації про фігурантів, зацікавлених в скандалі із зміною якості власників серед акціонерів металургійного комбінату ім. Ілліча. Перебираючи можливі (більше п'яти) варіанти розвитку подій, стає очевидним, що в реальності все йшло зовсім не так, як написано. Чомусь всі забули, як приватизовувався комбінат, вже не на слуху окремо виписаний закон, з якого контрольний пакет відійшов орендному колективу, який зобов'язався заплатити державі 400 млн. грн. за трилітній період роботи на державному підприємстві. Ключове словосполучення - державне підприємство.
Сьогодні, коли "червоний директор" оббиває пороги президентської адміністрації, Кабміну і профільних комітетів Верховної Ради у пошуках захисту від зухвалого рейдерського захоплення, - якраз час говорити про відміну спеціального закону, оскільки час повернути в державне лоно пакет стратегічного об'єкту. І рейдерів покараємо, і розвіємо міф про існування народного підприємства. Але що робить держава? Правильно, створена комісія, щоб розглянути чи законні дії новознайдених акціонерів комбінату. Втім, результативність даної комісії буде такою ж, як і великої кількості подібних.
Дивно, але на тлі цієї ситуації чиновники були балакучішими і відвертішими, відповідаючи на питання про зміну кола акціонерів іншого металургійного гіганта - комбінату "Запоріжсталь". І це притому, що держава давно розпрощалася з останньою акцією комбінату. Але тема про контрольний пакет і покупців виявилася ближчою, ніж події в Маріуполі.
За даними джерела, знайомого з перебігом операції із продажу акцій ВАТ "ЗМК "Запоріжсталь", група профільних акціонерів (які купують акції, що належать Едуардові Шифріну і Олексію Шнайдеру) вже володіє достатньою кількістю акцій комбінату, аби після здійснення операції контролювати більше 50% в акціонерному капіталі комбінату. "Ті, хто купує 48,3% акцій, давно поклопоталися про скупку 1,7%. Ніхто не ходитиме по ринку, аби купити акції, котрих бракує", - зазначив співрозмовник "і".
При цьому джерело засумнівалося, що останні заяви від представників вищих ешелонів влади відповідають дійсності в частині кінцевих покупців акцій і дієвості лондонських позовів із знерухомлення пакету акцій, що продається.
Справа в тому, що акції українських емітентів враховуються і знаходяться на зберіганні в Україні і не покидають територію країни, навіть якщо ними володіє нерезидент. "Хотілося б бачити реакцію учасників біржових торгів в Лондоні, коли їм пред'являть рішення Голопристанського райсуду про арешт одного з пакетів депозитарних розписок", - заявив представник однієї з інвесткомпаній.
Старший партнер ЮФ "Ільяшов і партнери" Роман Марченко зазначає, що з процесуальної точки зору заарештувати акції української компанії за рішенням лондонського суду непросто: "Відносини двох українських компаній зазвичай потрапляють під регулювання українського законодавства, зокрема, Господарсько-Процесуального кодексу. Англійський суд може визнати свою юрисдикцію, якщо є прив'язка до британської землі, договір регулюється правом Англії або прямо вказано, що суперечки розглядаються в англійському суді. Також в реаліях сучасного життя суд в Лондоні може врахувати наявність у складі засновників або директората резидентів Великобританії".
При цьому деякі ЗМІ вказують, що ініціатором арешту є структури, пов'язані з групою СКМ (володіє Рінат Ахметов). Проте в прес-службі групи спростували ці припущення: "На даний момент група СКМ не є акціонером ВАТ "Запоріжсталь" і не укладала будь-яких договорів на покупку акцій підприємства з його власниками. Крім того, ні Рінат Ахметов особисто, ні група СКМ не подавали позовів до власників "Запоріжсталі" з цього приводу".
Ця заява - непрямий доказ того, що в групи могли бути якісь відносини з акціонерами "Запоріжсталі" в недалекому минулому, проте всі питання були вирішені мирним шляхом після сплати штрафних санкцій продавцем. В такому разі складно уявити, хто ж є автором підказки президентові Віктору Януковичу про обмеження руху акцій і про річний горизонт на вирішення конфлікту.
Кінцевим покупцем метпідприємства напевно стане не інвесткомпанія і не банк, оскільки вони не є профільними інвесторами на контрольні пакети. Вони лише можуть профінансувати операцію або виступити фінансовим консультантом. "Кредит видається, якщо є синергія, застави, правильний бізнес-план. Адже гроші повинні працювати там, де вони ефективні", - заявило джерело, додавши, що якщо операцію із покупки акцій "Запорожсталі" фінансуєВнешэкономбанк (Росія), то для кінцевих покупців узгодження однозначно відбувається на найвищому рівні. Нагадаємо, що головою наглядової ради банку є глава уряду Російської Федерації Володимир Путін.
Також не варто забувати, що покупець має бути здатний забезпечити комбінат сировиною. "Судячи по з їх поведінки, інвестори упевнені в тому, що вони куплять або контролюють великого сировинного гравця", - передбачив співрозмовник "і". Абсолютно безперспективно купувати меткомбінат, який залежить від одного джерела сировини, тим більше ще не вщух конфлікт довкола покупки самого комбінату з цим самим власником залізорудних активів. Аналітик ІК BG Capital Євген Дубогриз вважає, що "Запоріжсталь" не зможе обійтися власною сировиною: "Цього року підприємству знадобиться близько 2,5 млн. т залізорудного концентрату, окрім тієї аглоруди, яку комбінату постачає Запорізький ЖРК (близько 1,8 млн. т цього року)".
Аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Макаров зазначає, що в даний час, окрім "Метінвест Холдингу", в Україні немає компаній, здатних забезпечити потребу комбінату: "Потенційна можливість забезпечити потребу комбінату в концентраті є у ВАТ "АрселорМіттал Кривий ріг і ВАТ "Південний ГЗК". Але на практиці це можливо лише при виконанні додаткових умов: АМКР повинна збільшити видобуток руди, а до оперативного управління ПГЗК мають бути допущені менеджери, близькі до акціонерів "Евраз Груп".
Тому найбільш близькими постачальниками концентрату, незалежними від групи "Метінвест", є російські сировинні компанії, які добувають залізняк на родовищах Курської магнітної аномалії, і, зокрема, ВАТ "Михайлівський ГЗК", який забезпечує потреби українських підприємств, що не мають в своєму розпорядженні власних рудних активів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас