"Ъ": RosUkrEnergo отримала газ у Стокгольмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": RosUkrEnergo отримала газ у Стокгольмі

Енергетика
467
Компанія Centragas (володіє 50% RUE) вчора повідомила, що Стокгольмський комерційний арбітраж зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RUE 11 млрд кубометрів газу і передати трейдеру ще 1,1 млрд кубометрів як компенсацію упущеної вигоди. У "Газпромі" і RUE підтвердили факт винесення ухвали. "Рішення підтверджує, що спірний об'єм газу був вилучений 'Нафтогазом' з порушенням умови контракту про зберігання газу з RUE і що НАК зобов'язана повернути RUE 11 млрд кубометрів газу, що знаходиться в підземних сховищах газу, на тих самих умовах, як і до вилучення", - йдеться в заяві Centragas.
Тепер набирає чинності рішення арбітражу від 30 березня, яке зобов'язало "Нафтогаз" відшкодувати RUE $192 млн за "різні порушення умов контрактів щодо постачань, транзиту і зберігання газу". У серпні 2009 року суд об'єднав ці дві страви в одну.
В січні 2009 року "Нафтогаз" підписав з "Газпромом" договір про те, що 11 млрд кубометрів газу, які були в підземних сховищах, будуть отримані українською компанією як плату за транзит російського газу через Україну. Але цей газ був придбаний RUE і перебував на балансі трейдера. "Газпром" підписав з "Нафтогазом" договір про переуступання боргу RUE перед монополією на $1,6 млрд, в рахунок оплати якого і був забраний газ. Але сам трейдер згоди на цю операцію не давав. Тоді ж RUE була виключена з постачань газу до України і взагалі перестала продавати газ "Газпрому", у тому числі в Європі.
"Стокгольмський арбітраж присудив повернути газ, хоча ми вимагали компенсацію у розмірі $5,4 млрд, - уточнило джерело в RUE.- Зараз треба вирішити, як організувати схему так, щоб всі сторони були задоволені". Співрозмовник пояснює, що сума $5,4 млрд виникла виходячи з ціни за газ $450 за тисячу кубометрів, яка є базовою в угоді "Газпрому" і "Нафтогазу" від 2009 року, плюс 10% штрафу. В той же час в II кварталі газ для України з врахуванням нових угод Москви і Києва коштує $230 за тисячу кубометрів, тобто, виходячи з неї, потрібний від "Нафтогазу" об'єм коштує $2,78 млрд, з врахуванням штрафу - $3,06 млрд.
"Нафтогаз" зараз має понад 13 млрд кубометрів газу, закачаних в підземні сховища, тобто теоретично може розрахуватися з RUE. Проте цей газ куплений компанією для майбутнього опалювального сезону. Джерело в Мінпаливенерго стверджує, що якщо газ буде переданий RUE, закачати потрібний об'єм додатково "Нафтогаз" вже не встигне. Джерело, знайоме з перебігом переговорів сторін, уточнює, що вони можуть врегулювати відносини шляхом чисто "паперової" операції, але подробиць не розкриває. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов говорить, що варіант розрахунку сторін поки не вибрано.
В "Нафтогазі" рішення Стокгольмського арбітражу ще не отримали і обіцяють прокоментувати його після "детального вивчення". В кінці травня глава компанії Євгеній Бакулін стверджував, що вона не готова йти на мирову з трейдером. Андрій Астапов, управляючий партнер компанії Astapov Lawyers, уточнює, що рішення Стокгольмського арбітражу має бути ще підтверджене в Україні: "Без підтвердження в суді місцевої юрисдикції воно є недійсним". За його досвідом, більшість таких рішень оскаржуються в місцевих судах другою стороною і менше половини виконується. Олександр Гудима, член комітету верховної ради з ПЕК, вважає "сам факт такого швидкого винесення рішення досить дивним". На думку депутата, "можливо, з боку 'Нафтогазу' не було серйозного опору RUE". Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що вимоги RUE будуть задоволені "по максимуму".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас