Зниження облікової ставки опосеридковано вплине на здешевлення кредитних ресурсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки опосеридковано вплине на здешевлення кредитних ресурсів

Валюта
425
Зниження Національним банком України (НБУ) облікової ставки до 9,5% річних буде опосередковано впливати на здешевлення кредитних ресурсів, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Зниження облікової ставки - це сигнал ринку про те, що вартість ресурсів зменшується, це сигнал банкам про те, що на сьогоднішній момент є всі можливості, аби знизити вартість депозитів. Ми також йдемо цим шляхом. Те, що зараз пропонує ринок (із депозитів), трохи завищене, відповідно, ми вирівнюємо це тренд. Ми - лідери банківського ринку. Думаю, інші банки підхоплять цю тенденцію. Ми не бачимо іншої дороги, як нам дійсно почати кредитувати економіку.", - сказав голова правління Укрсиббанку (Харків) Сергій Наумов.
Як зазначив голова правління Укрінбанку (Київ) Володимир Клименко, рішення регулятора про зниження облікової ставки направлене, головним чином, на активізацію кредитування реального сектора економіки.
"В теперішній час, не дивлячись на профіцит ліквідності в банківській системі, обсяги кредитних вкладень продовжують знижуватися. При цьому вільні ресурси прямують банками в різні менш ризикові фінансові інструменти, перш за все, в держоблігації і депозитні сертифікати НБУ. Наслідком зниження облікової ставки може бути відповідне зменшення процентних ставок по мобілізаційних операціях і операціях рефінансування, які проводить Нацбанк, що, у свою чергу, сприятиме здешевленню банківських кредитів, зниженню кредитного навантаження на підприємства реального сектора економіки і підвищенню кредитної активності банків", - сказав банкір.
Аналогічної точки зору дотримується і заступник глави правління банку "Преміум" (Київ) Андрій Пономарьов.
"Головним внутрішнім позитивом від зниження облікової ставки НБУ стане опосередкований вплив на подальше здешевлення вартості ресурсів в банківській системі, що, у свою чергу, створить передумови для економічного зростання української економіки шляхом відновлення її кредитування", - сказав він.
За оцінкою Пономарьова, зниження облікової ставки також відображає підвищення стабільності в банківській системі і може стати приводом для деякої переоцінки ризиків української економіки з боку зовнішніх інвесторів, що психологічно підвищить інвестиційну привабливість України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас