Банки стоять на місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стоять на місці

Валюта
1682
Зокрема, обсяг виданих кредитів впав на 2,9%. Це говорить про те, що банки ще і не думали повертатися до активного вкладення грошей і все ще зосереджені на внутрішніх процесах.
"Основними напрямами в роботі банків були проблемна заборгованість, реструктуризація бізнесу, залучення депозитів", - розповів начальник відділу стратегії "ОТП Банку" Євген Зіновьєв.
"Банки активно намагалися боротися із проблемною заборгованістю, яка знизила темпи зростання завдяки стабілізації, що почалася, економіки. Вони реструктурували кредити, які потенційно готові були перейти у розряд проблемних. Ну і, звичайно ж, банки підтримували на належному рівні ліквідність. Тому зараз проблеми 2009 р. вже не так гостро нависають над банківською системою", - додав заступник директора департаменту ризиків АБ "Київська Русь" Олександр Чичирко. За його словами, в даний час гострих проблем з фінансовою стійкістю немає і банки навіть почали показувати прибуток.
Голова правління "ВіЕйБі Банку" Петро Барон також включив підтримку високої ліквідності в топ-трійку пріоритетів в роботі банків. Його слова підтверджують дані НБУ. За перші п'ять місяців 2010 р., на тлі падіння кредитування, депозити в цілому по системі зросли на 9,2%. Приблизно тим же банки займалися і в 2009 р. Проте торік вони прагнули до збору грошей з населення за будь-яку ціну і йшли на підвищення ставок. У 2010 р., вказує Петро Барон, наголос робиться на залучення дешевших пасивів і подовженні їх терміновості. Зниження ціни ресурсу нарешті дає можливість видавати кредити за адекватною ціною.
Повернення кредитів із заборгованістю, що накопичилася, Барон ставить на друге місце в списку банківських пріоритетів в першому півріччі. "Проблемна заборгованість примушує банк істотно підвищувати обсяги резервів, що формуються під кредитні ризики, і тим самим призводить до збільшення збитків банку в цій частині. Тому банки активно займалися поверненням боргів як від юридичних, так і фізичних осіб", - сказав голова правління "ВіЕйБі Банку".
Третім пріоритетом, за оцінкою Петра Барона, стало налаштування і запуск програм кредитування як для роздрібного клієнта, так і для корпоративного бізнесу. "У цей період ми вийшли на ринок з пропозицією овердрафту в рамках зарплатових проектів і з кредитуванням клієнтів, що діяли, під їх поточні потреби. Також банк кредитував юридичних осіб", - підкреслив Барон.
Існування третьої тенденції підтвердив Чичирко. За його словами, в 2010 р. банки стали лояльнішими до клієнтів. "Якість обслуговування клієнтів, навіть з врахуванням поголовного скорочення персоналу, не погіршилась. Швидше, навпаки - конкуренція зараз висока, пропозиції у більшості банків на одному рівні, доводиться брати якістю", - сказав Олександр Чичирко.
Работа банків в перші п'ять місяців 2010 р. має ще декілька відмінних рис. По-перше, якість кредитного портфеля перестала падати настільки швидкими темпами, як в 2009 р., хоча ще рано говорити про зупинку цього процесу. Тепер, наполягають банкіри, важливіше збільшити працюючий кредитний портфель, аби розмити проблемну його частину.
По-друге, фінансовий стан клієнтів помітно погіршився. Ті, хто зміг встояти під ударом кризи, мобілізувалися, зменшили витрати і стали тверезіше ставитись до кредитування. Сьогодні вони порівнюють свій апетит з можливістю реально обслуговувати борг без розрахунку на подальшу реструктуризацію.
По-третє, клієнти і банки стали працювати тісніше, намагаючись зрозуміти потреби один одного. В результаті почали народжуватися нові банківські продукти, заточені під вимогливих клієнтів.
По-четверте, професійні якості менеджменту під час кризи покращились. Співробітники банків на практиці змогли побачити результати власних помилок і прорахунків. "Можна сказати, що криза для багатьох стала щепленням проти здійснення помилок в майбутньому", - підкреслив Чичирко.
П'яте, материнські банки з великою обережністю підтримували дочірні банки, тримаючи їх на голодному пайку, але при цьому залишаючи надію на допомогу в разі надзвичайних ситуацій.
По-шосте, банки неминуче йдуть до того, аби активно кредитувати корпоративний сектор, виходячи разом з економікою країни з гострої фази кризи. Остаточно на докризовий рівень вони вийдуть, коли стартує іпотечне кредитування.
Поки що банки успішно знижують вартість ресурсів (за оцінкою НБУ, на 4,3%), що залучаються, і повільно збільшують якісний кредитний портфель. Вони явно готуються до початку активного кредитування, старт якого припаде на осінь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас