Європа, підсумки торгів: Індекси впали другу сесію поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа, підсумки торгів: Індекси впали другу сесію поспіль

Фондовий ринок
148
Фондові торги в Європі завершилися падінням основних індексів на тлі побоювань інвесторів з приводу фінансової кризи у деяких країнах Старого світу. Витягти котирування з червоної зони не змогло навіть повідомлення про зростання виробничих замовлень, що виявилося вищим від прогнозів аналітиків.
За підсумками торгів британський FTSE 100 знизився до 5069,06 пункту (-1,11%), французький CAC 40 - до 3413,72 пункту (-1,21%), німецький DAX - до 5904,95 (-0,57%). Загальноєвропейський FTSEUROFIRST 300 впав до 990,49 пункту (-0.81%).
Влада Угорщини в п'ятницю сполохала світові ринки коментарями про можливість дефолту, але вже у вихідні зробила спробу заспокоїти інвесторів. В понеділок уряд заявив про готовність до скорочення витрат бюджету, проте ринки слабо відреагували на дане повідомлення.
Новий уряд Угорщини дотримується мети, позначеної колишнім кабінетом, яка передбачає скорочення дефіциту бюджету цього року до 3,8% ВВП, повідомив журналістам міністр економіки країни Дьєрдь Матольчі (Gyorgy Matolcsy). Для цього необхідно буде скоротити витрати на 1-1,5% від ВВП.
Тим часом, глава Templeton Asset Management Марк Мобіус (Mark Mobius) заявив, що світова економіка уникне другого дна рецесії і падаючі фондові ринки створили хороші можливості для покупок в східноєвропейських країнах, включаючи Угорщину.
Голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер вважає, що Угорщині не загрожує криза, аналогічна тій, що сталася в Греції. Крім того, політик не стурбований поточному курсом євро, хоча спочатку він був приголомшений швидкістю падіння єдиної європейської валюти. У своєму інтерв'ю французьким ЗМІ Юнкер відзначив, що експортери зони євро, без сумніву, лише виграють від "перебалансування" євро.
Настрої на ринках були підтримані новинами з Німеччини. Обсяг промислових замовлень в Німеччині в квітні ц.р. з врахуванням сезонних чинників зріс на 2,8% в місячному вираженні, а в річному численні зростання склало 29,6%. Аналітики чекали зниження цього показника на 0,4% в місячному вираженні і зростання на 25,4% в річному. За переглянутими даними, в березні обсяг промислових замовлень в Німеччині зріс на 5,1% в місячному численні і на 26,2% в річному.
Крім того, уряд Німеччини схвалив проект скорочення бюджетних витрат країни на 80 млрд. євро ($96 млрд.) протягом найближчих чотирьох років. План передбачає підвищення виручки, скорочення витратних статей бюджету, введення податку на авіапольоти, зменшення податкових пільг для енергетичної галузі, а також кардинальну реформу збройних сил країни. Влада Німеччини розраховуєь, що пропоновані фінансові заходи послужать зразком для інших країн Євросоюзу щоб уникнути посилення бюджетно-боргової кризи.
Акції BP подешевшали на 0,7%. Британська нафтова компанія оцінює збиток від розливу нафти в Мексиканській затоці в $1,25 млрд. Ця сума включає вартість ліквідації наслідків розливу, герметизації свердловини, буріння додаткових свердловин, гранти прибережним країнам і виплати по позовах, повідомляє прес-служба компанії.
В понеділок BP повідомила, що захисний сифон по відкачуванню нафти на поверхню вже відкачав 27,1 тис. барелів нафти і 54,7 млн. кубічних футів газу (1,5 млн. кубометрів). Нафта і газ з аварійної свердловини тепер частково поступають в резервуари, що знаходяться на поверхні моря танкера. Goldman Sachs знизив їх рейтинг акцій компанії.
Тиск на ринок чинили побоювання щодо рівня ліквідності в Китаї. З'явилися повідомлення, що первинне розміщення акцій китайського банку Agricultural Bank of China, що афішується останні декілька місяців як найбільше в світі, може зібрати значно менше коштів, ніж планувалося його організаторами.
Згідно з повідомленням видання Financial Times, ABC, єдиний з чотирьох провідних банків КНР, чиї акції не котируються на біржі, може залучити в процесі IPO близько $20 млрд. Первинні оцінки говорили про набагато більшу суму в $30 млрд. У повідомленні йдеться, що оцінка була понижена в результаті обговорень майбутнього розміщення з аналітиками і банкірами, оцінки поточних ринкових умов і подробиць, що містяться у випущеному в п'ятницю проспекті банку.
Британська страхова компанія Prudential не планує подавати нову заявку на покупку азіатського підрозділу американської American International Group (AIG) - AIA Group Ltd.
Prudential залишається прихильною азіатському регіону через вже існуючий "дуже успішний бізнес", повідомила компанія в неділю. Заява Prudential стала відповіддю на публікацію газети Sunday Times, в якій повідомлялося, що глава страхової групи Тіджейн Тіам (Tidjane Thiam) розглядає подачу нової заявки на покупку AIA Group.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас