Колесніков: Із 1 січня 2012 р. може бути введений безвізовий режим між Україною і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колесніков: Із 1 січня 2012 р. може бути введений безвізовий режим між Україною і ЄС

Казна та Політика
605
Із 1 січня 2012 року, можливо, буде введено безвізовий режим між Україною та країнами Європейського союзу (ЄС). Про це на відкритті Міжнародного аерофоруму в Харкові заявив віце-прем'єр міністр України Борис Колесніков, передає кореспондент РБК-Україна.
"Переговори просуваються, і якщо ніщо не перешкоджатиме, з 1 січня 2012 року можливий безвізовий режим для українців. Це дуже важливо для авіаперевізників. Але ця проблема більше політична, і все залежить від переговорів Україна - ЄС", - сказав Колесніков.
У Міжнародному аерофорумі, який сьогодні розпочав роботу в новому терміналі харківського аеропорту, беруть участь компанії із 35-ти країн. Захід об'єднує перший в СНД форум, присвячений розвитку авіамаршрутів, а також спеціалізовану виставку устаткування, послуг, систем і технологій для аеропортів.
Відзначимо, в проекті програми економічних реформ України на 2010-2014 рр. міститься пункт, згідно з яким безвізовий режим між Україною та ЄС має бути впроваджений до кінця 2012 р.
Нагадаємо, 28 травня ц.р. представник ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що Європейський Союз вважає необхідною умовою для скасування візового режиму між Україною та ЄС підвищення рівня життя в Україні. Як, зокрема, відзначив представник ЄС, у питанні скасування віз для українців дуже важливі економічна та соціальна складова.
Напередодні, 26 травня Президент України заявив, що Угода про спрощення візового режиму між Україною і ЄС буде підписана до кінця цього року. Тоді ж, керівник інформаційного департаменту МЗС Олег Волошин повідомив ЗМІ, що Україна і Євросоюз спільно розробляють план по введенню безвізового режиму для короткострокових поїздок (до 90 днів).
Нагадаємо, 25 травня єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Стефан Фюле, заявив, що безвізовий режим може стати темою обговорення Ради зі співробітництва між Україною та ЄС, яка збирається на засідання в середині червня 2010 р. у Люксембурзі.
Відзначимо, Україна і Європейський Союз почали безвізовий діалог в кінці 2008 р., практично відразу після того, як на Паризькому саміті було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі. Досі основною перешкодою була відсутність плану дій, "дорожньої карти", для України, однак на даний момент в ЄС підтверджують, що Україні буде надано цей план дій.
25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував резолюцію щодо України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва вступити до ЄС, а також резолюцію, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України . У зверненні сказано, що "існуюча угода про спрощення візового режиму має бути переглянута з довгостроковою перспективою" і включати середньострокову мету щодо скасування існуючої плати за візи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас