Банк Nordea продасть акції British Petroleum і припинить інвестиції в компанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Nordea продасть акції British Petroleum і припинить інвестиції в компанію

Фондовий ринок
262
Найбільший банк скандинавського регіону Nordea AB ухвалив рішення про продаж акцій BP Plc. і припинення інвестицій в британську енергетичну компанію через ситуацію з аварією в Мексиканській затоці. Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі Nordea, повідомляє РБК.
Згідно з рішенням комітету групи з відповідальних інвестицій, інвестиційні фонди під управлінням Nordea продадуть акції британської компанії, що належать їм, і припинять інвестиції в BP до тих пір, поки не будуть точно оцінені всі ризики, що пов'язані з витоком нафти. Дане рішення комітету Nordea зачіпає приблизно 20 інвестиційних фондів.
Згідно з опублікованим сьогодні прес-релізом, дане рішення комітет Nordea ухвалив виходячи з того, що британська компанія не виконала власні вимоги за стандартами захисту навколишнього середовища і не розкрила всієї інформації про управління іншими аналогічними проектами. Крім того, комітет групи з відповідальних інвестицій Nordea проаналізує й інші компанії нафтогазового сектора на предмет наявності систематичних ризиків, пов'язаних з глибоководним шельфовим бурінням.
Відзначимо, за останні 1,5 місяці вартість компанії знизилася на 37% і складає на сьогоднішній день лише 77 млрд британських фунтів (трохи менше 91 млрд євро), таким чином, за досить короткий термін BP подешевшала на 46 млрд фунтів, або 54 млрд євро. При цьому компанія витратила вже майже 1 млрд дол. на ліквідацію наслідків катастрофи.
ВР уже виплатила порядку 48 млн дол. у вигляді компенсацій за збитки від витоку нафти в Мексиканській затоці.
Керівництво компанії задовольнило 18 тис. скарг від осіб та організацій, які постраждали від екологічної катастрофи. Усього ВР отримала 37 тис. скарг. У задоволенні жодної з них компанія ще не відмовила.
Як стало відомо 6 червня, операція із зупинки витоку нафти дала перші позитивні результати. Спеціальна заглушка, встановлена на аварійній свердловині в Мексиканській затоці, дозволяє щодня відкачувати 10 тис. бар. (1330 т) нафти, що раніше випливали у відкрите море, заявив глава компанії BP Тоні Хейворд.
Оцінки загальної кількості нафти, що вилилася в океан різняться від 20 млн до 45 млн галонів (63-140 тис. тонн). Щодня, за оцінками фахівців, в море потрапляє від 5 до 12 тис. барелів палива.
Нагадаємо, керована BP нафтова платформа Deepwater Horizon біля узбережжя штату Луїзіана вибухнула 20 квітня ц.р., в результаті чого незабаром затонула. У результаті аварії загинуло 11 нафтовиків. З пошкодженої підводної свердловини в Мексиканську затоку почала витікати величезна кількість нафти, погрожуючи екосистемі регіону.
Інженери BP двічі робили спроби відкачати нафту на поверхню через спеціальний купол, проте не досягли успіху. Нафтова катастрофа в Мексиканській затоці вже визнана найбільшою в історії Сполучених Штатів. Раніше такою вважалася аварія супертанкера Exxon Valdez біля берегів Аляски в 1989 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас