Дорого і сердито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорого і сердито

Казна та Політика
2338
Наплив туристів до Криму на травневі свята надихнув місцевих чиновників і отельєрів. Розраховуючи на вдале продовження сезону, вони вже збільшили ціни на свої послуги на 10-15%. Але з початком літа ситуація кардинально змінилася. Вартість мешкання, що знизилася через кризу, на європейських курортах дозволила відпускникам поміняти плани - зараз туристи масово відмовляються від вже заброньованих номерів. Тим більше що в АРК залишаються невирішеними дві проблеми: доступ до пляжів і якісний сервіс.
Оманливий травень
Цього року на травневі свята на півострів приїхали як мінімум в 1,5 разу більше туристів, ніж у минулому. За словами директора севастопольського АН "Сарушен" Григорія Апресова, таке динамічне зростання багато в чому забезпечили росіяни, для яких потепління в політичних відносинах між Україною і РФ і здешевлення відпочинку в Криму через зниження курсу гривні стали додатковими аргументами на користь вибору наших курортів. Крім того, підготовка до зимової Олімпіади практично зірвала літній сезон в Сочі, що також мало перенаправити додаткових туристів у кримському напрямі. Щоб активізувати процес, кримські чиновники в поточному році на подив активно зайнялися підготовкою до нового сезону. На рекламу рекреаційних можливостей півострова було виділено понад 3 млн грн., що удвічі більше, ніж у минулому сезоні.
Вражає і список різних розважальних заходів, запланованих на нинішнє літо. Так, в червні в Ялті пройде фестиваль "Карибська спека" (танцювальні конкурси і майстер-класи), в Бахчисараї - "Купальські роси", у Форосі - фестиваль східного танцю, в Керчі - "Потоки танцю". На липень в Судаку заплановано рицарський фестиваль "Генуезький шлем", в Севастополі - міжнародний джазовий фестиваль, в Ялті - байк-шоу, на серпень - фестиваль сучасного мистецтва в Балаклаві, шоу повітряних куль в Севастополі, фестиваль опери і балету в Ялті.
Міністр курортів і туризму АРК Сергій Кириленко з гордістю розповів, що на кінець травня близько 800 тис. москвичів забронювали номери в кримських готелях, тоді як торік за все літо їх було трохи більше 1 млн. Всього ж кримська влада запланувала прийняти понад 7 млн туристів, що має принести до місцевого бюджету понад 2 млрд грн.
Оптимізмом чиновників заразилися і власники апартаментів біля моря. Передчуваючи великий наплив курортників, багато хто поспішив на 10-15% збільшити ціни на мешкання, пояснюючи дорожчання загальною інфляцією в країні. Але з середини травня ситуація стала кардинально мінятися. За словами керівника агентства "Крим. Відпочинок. Оренда" Тетяни Волкової, європейські готелі, що почали знижувати ціни, змусили тих же росіян переглянути плани на літо.
"Туристичні агентства, з якими ми працюємо в РФ, масово відмовляються від вже заброньованого житла в Криму, мотивуючи це тим, що їхні клієнти віддали перевагу курортам Греції або Іспанії, де цього року за $50 на добу можна зняти номер на двох в готелі з власним пляжем і басейном. Це на 40-50% дешевше, ніж минулого літа. За такі ж гроші на ПБК у високий сезон нереально навіть оселитися, не кажучи вже про можливість отримати аналогічний європейському сервіс. На менш дорогих курортах - в Євпаторії, Феодосії, Судаку - за $50 на добу турист може підшукати непогане житло, але знову-таки без гарантованого доступу до пляжу", - пояснює пані Волкова, додаючи, що в результаті заявок на бронювання житла біля моря цього року стало на 70% менше, ніж у минулому. Все частіше до росіян, котрі відмовилися, приєднуються й наші співвітчизники, які зуміли знайти вигідніші варіанти відпочинку в Європі й Туреччині.
Негативну тенденцію підтверджує і керівник агентства "Відпочинок у Феодосії" Олександр Петровський, за оцінками якого в їхньому місті буде на 10-20% менше гостей, ніж минулого літа. Від планів провести відпустку в АРК відмовляються в першу чергу туристи з доходом вище середнього і VIP-персони, які для орендодавців є найбільш бажаними гостями. Ті ж, хто все-таки готовий приїхати, просять підібрати їм якомога доступніші за ціною варіанти мешкання: до 250 грн. за номер або однокімнатну квартиру на добу на високий сезон (липень-серпень).
При цьому миритися з побутовими незручностями потенційні орендарі не хочуть. За цю, за кримськими мірками, скромну суму вони шукають житло зі свіжим ремонтом, хорошими меблями, постійною подачею гарячої води, кондиціонером, побутовою технікою і в безпосередній близькості від моря. Ріелтори визнають, що, незважаючи на велику кількість житла, що здається в Криму, вони далеко не завжди можуть виконати заявки потенційних клієнтів.
Море за парканом
Незважаючи на кризу, будівельний бум в Криму триває. До нинішнього сезону практично в кожному курортному селищі відкрилися як мінімум по три-п’ять нових міні-готелів, зростає і кількість квартир, що здаються подобово, власники яких, бажаючи заробити, масово з'їжджають на літо до родичів або в поспішно споруджені на дачних ділянках тимчасові будиночки. В результаті, за оцінками Олександра Петровського, пропозиція в 1,5-2 рази перевищує попит. Схожі дані наводять і ріелтори з інших кримських міст. Наприклад, за словами керівника проекту "Вхід в Судак" Тетяни Єрмілової, за останні два-три роки пропозиція житла, що здається, у них збільшилася удвічі. Причому основна частина нових апартаментів розрахована на представників середнього класу і виставляється за ціною $50-80 на добу. Заповнити таку кількість житла зараз просто ніким.
Активне приватне будівництво внесло дисбаланс до традиційного цінового рейтингу кримських курортів. Раніше найбільш дешевими вважалися селища Миколаївка, Кача, Орджонікідзе, за ними йщли Судак, Євпаторія, Феодосія. Перші позиції в цьому списку займали курорти ПБК: Алушта, Форос, Партенід і Велика Ялта. Причому вартість житла на найдоступніших і найбільш дорогих курортах раніше відрізнялася втричі. Тепер же приватні підприємці при формуванні цін відштовхуються не стільки від рівня курорту, скільки від якості апартаментів. Тому номер в міні-готелі на першій береговій лінії в Миколаївці, Качі, Орджонікідзе, Судаку, Феодосії, Євпаторії коштує практично однаково - $50-60 на добу. Аналогічні пропозиції на ПБК дорожчі не більше ніж на $15-20. Більше того, цього року розцінки все частіше залежать від наявності доступу до пляжу і якості останнього. Хоча напередодні відкриття сезону кримська влада заявила про те, що плату за доступ до моря з відпочивальників брати забороняється, а в кінці травня Радмін навіть доручив управлінню МВС автономії контролювати виконання цього рішення, проблема стоїть так само гостро, як і раніше. За словами Тетяни Волкової, в багатьох населених пунктах берегова лінія давно поділена між крупними пансіонатами, які за право "чужих" відпочивальників позагорати на їхній території просять до 70 грн. з людини, що на третину дорожче, ніж минулого літа. За останній рік і як пляжі кардинальних змін не сталося. За даними санітарної служби АРК, до сезону готові не більше 40% прибережних рекреаційних зон.
"Найскладніше пробитися до моря в Гурзуфі, де лінія берега завдовжки 1,5 км. уставлена численними шлагбаумами, і в Євпаторії, де пляжі давно поділені між старими дитячими пансіонатами", - говорить пані Волкова. У Новому Світі вся 700-метрова прибережна територія віддана орендарям, які успішно заробляють на курортниках. У Массандрі безкоштовний пляж займає всього 50 м, тож розраховувати на комфортний відпочинок не доводиться. Традиційно тісними пляжами вирізняється і Алушта.
В такій ситуації пансіонати і готелі, що мають в своєму розпорядженні територію біля води, отримують явну конкурентну перевагу, тому мають намір тримати заявлені високі ціни, які на 10-15% перевищують торішні, незважаючи на неоднозначність сезону. В той же час приватники, які не мають можливості забезпечити своїм постояльцям доступу до моря, готові як мінімум на червень надавати клієнтам 10%-ні знижки, сподіваючись, що в пік сезону ситуація може вирівнятися. У Севастополі, де проблема з пляжами менш актуальна, ціни, навпаки, готуються піднімати. Григорій Апресов відзначає, що зараз власники квартир прагнуть не здавати житло на тривалий термін (більше двох-трьох тижнів), розраховуючи підвищити тарифи, хоча раніше ганялися за подібними пропозиціями.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас