Росіяни йдуть! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни йдуть!

Казна та Політика
8387
Російські банки цього року стануть головними кредиторами українських підприємств. Експерти упевнені, що за темпами приросту корпоративних портфелів росіяни зможуть випередити фінустанови з європейським капіталом і наші держбанки, підім'явши під себе чи не всіх крупних позичальників у країні. Завдяки активному фінансовому підживленню від свого уряду російські банкіри вже понизили кредитні ставки для промислових підприємств, подовжили терміни їх фінансування і не мають наміру на цьому зупинятися.
Капітальний підхід
Посилення позицій банків з російським капіталом в Україні почалося ще в розпал фінансової кризи. Згідно з офіційною статистикою, на 1 січня 2009 р. вони видали 9,9% всіх кредитів юрособам (46,8 млрд грн.), наданих нашою банківською системою, на 1 січня 2010 р. - вже 14,3% (70 млрд грн.), а на 1 квітня - 15% (73,9 млрд грн.). На всі інші фінустанови з іноземним капіталом, що представляють в нашій країні більше десятка європейських держав і США, припало в першому кварталі цього року лише 27,8% кредитного портфеля підприємств (132 млрд грн.).
Понад усе проявляли активність "дочки" держбанків РФ - ВТБ Банк (ним володіє Внєшторгбанк) і Промінвестбанк (належить Внєшекономбанку). Саме вони зайняли два перші місця за розміром кредитних портфелів юросіб в "російській групі" на 1 квітня: 23,23 млрд і 22,8 млрд грн. відповідно. Третє місце - у дочірньої структури комерційного Альфа-банку з портфелем в 20,5 млрд грн. Коштів у росіян вистачало, адже уряд Володимира Путіна серйозно підкріпив капітали своїх фінустанов за останні півтора роки. В московського Внєшторгбанку капітал в 2009-2010 рр. виріс відразу на 180 млрд рублів ($6,4 млрд), після чого "статутник" українського ВТБ був збільшений на 770 млн грн. А в Внєшекономбанку РФ - на 100 млрд руб. ($3,6 млрд грн.) і він влив у наш ПІБ відразу 5,1 млрд грн.
"Після того, як главою держави вибрали Віктора Януковича, Україна стала нашим пріоритетом, і прем'єром Володимиром Путіним були дані вказівки щодо нарощення кредитування української економіки. Тобто, з одного боку, це політичний інтерес (у нас в заставі опиняються активи стратегічних підприємств), але ж є і економічний: тоді як місцеві фінустанови і банки із західним капіталом згорнули або обмежили своє кредитування українських підприємств, російські фінустанови можуть непогано заробити, нарощуючи тут кредитний портфель", - розговорилися в одному з російських банків.
Політико-економічний інтерес росіян вилився і в нові фінансові домовленості - московський Внєшторгбанк в травні підписав з нашим Укрексімбанком договір про співпрацю.
"Він рамковий, закріплює відносини з українською фінустановою і обумовлює доступ до ринків капіталу, а також пріоритетні для фінансування в Україні галузі економіки", - пояснив його суть начальник управління іпотечного кредитування ВАТ "ВТБ Банк" Олександр Борщевич.
Зловили момент
Представники фінустанов з російським капіталом відкрито говорять про те, що торішній кредитний спад виявився їм на руку: за даними Нацбанку, за 2009 р. загальний кредитний портфель української банківської системи зменшився на 15,3 млрд грн. (2,1%), а за січень-квітень 2010 р. - ще на 19,5 млрд грн. (2,7%) - до 698 млрд грн.
"Завдяки тому що практично була відсутня пропозиція щодо кредитування корпоративних клієнтів, в нашої фінустанови з'явилася можливість істотно збільшити свій кредитний портфель за рахунок якісних і надійних позичальників", - розповіла заступник голови правління АТ "Сбербанку Росії" Марина Бикова. "Фінустанови з російським капіталом дійсно сьогодні знаходяться у вигіднішій позиції, ніж їх конкуренти. Адже банки з українськими акціонерами в сьогоднішній ситуації обмежені в ресурсах. А із західними - або обмежили ліміти до України, або просто не готові брати на себе ризики, з якими доводиться миритися при нинішньому стані справи в українській економіці", - доповнив її член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Аби звернути на себе увагу підприємств, росіяни активно зменшують вартість позик. "Протягом 2010 року наша фінустанова відразу на 6-7% річних понизила відсотки по кредитах юросіб. А вартість "коротких" позик (до одного місяця) взагалі повернулася на докризовий рівень", - повідомила директор департаменту корпоративного кредитування Альфа-банку (Україна) Світлана Монастирська. "Вже сьогодні ефективні кредитні ставки знаходяться на рівні 20-22% річних, незважаючи на те що, за прогнозами, так зменшитися вони повинні були лише до кінця цього року. А все тому, що помітно загострилася конкуренція в залученні на обслуговування великих підприємств, а також і малого і середнього бізнесу. І це при тому що фінустанови лише зовсім недавно почали відновлювати кредитування і позичали кошти виключно існуючих клієнтів", - доповнив її заступник голови правління VAB Банка Хайм Крапельников.
Середній термін кредитування в квітні-травні зріс з 6-12 місяців до двох-трьох років, а розмір позик - з 50-60 до 70-75% обігових коштів. Фінансисти стверджують, що в разі появи цікавих проектів готові нарощувати обсяги фінансування. Середній кредитний ліміт "дочки" російського банку нині коливається в рамках $0,5-1 млрд. При цьому він постійно контролюється московською стороною: як тільки росіяни помічають, що кошти в Києві вичерпуються, ліміт практично автоматично нарощують. Якщо вірити фінансистам, в держбанках РФ рішення про збільшення кредитної лінії в нашу країну приймається протягом доби, в комерційних фінустановах - за один-два дні, інколи - три доби.
Незважаючи на загострення конкуренції в корпоративному сегменті, банки як і раніше мляво видають позики на розвиток підприємств (модернізацію, реконструкцію виробництва, інвестиційні цілі).
"Від 80 до 90% кредитів зараз надається під обігові кошти. Та і самі компанії остерігаються брати позики під розвиток. Бізнес як і раніше вичікує і побоюється брати на себе значні зобов'язання під розвиток виробництв, бо не знає, що відбуватиметься в 2010 р. з економікою країни, а значить - і з його продажами", - відзначив Владислав Кравець.
Найактивніше банки з російським капіталом в січні-травні кредитували сільське господарство, що переробляє промисловість і паливно-енергетичний комплекс. "У нашому кредитному портфелі були присутні позики підприємствам гірничо-металургійного комплексу, машинобудування, хімічної промисловості, виробництва продуктів харчування. Цілком можливо, що до кінця року банки будуть активніше брати участь у фінансуванні складніших операцій, пов'язаних з інвестиційними цілями, девелоперськими проектами в частині комерційної нерухомості або придбаннями активів", - сказала Марина Бикова. Якщо донедавна, фінансисти охоче бралися за кредитування великих і середніх компаній, то до кінця 2010 р. обіцяють розгорнути програми з фінансування малого і середнього бізнесу.
Корпоративний переділ
Фінансисти сьогодні роблять різні прогнози стосовно зростання кредитного портфеля юросіб у російських "дочок" до кінця 2010 р.: згідно з песимістичними прогнозами, їх частка ринку зросте з нинішніх 15 до 17-18%, оптимістичним - до 20-22%. Банки з українськими акціонерами визнають, що не можуть змагатися з російськими колегами через відсутність такого потужного фінансового підживлення. "У фінустанов проблема з довгостроковими ресурсами. Вклади населення, які зараз є найдовшим ресурсом, залучаються на терміни близько трьох місяців. До кризи ця проблема вирішувалася в основному за рахунок грошей з-за кордону. Позбувшись такої можливості, практично всі банки були змушені переключитися на короткострокове кредитування - до року", - розповів заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков.
За розрахунками експертів, частка банків з українськими акціонерами (окрім державних) до кінця 2010 р. може скоротитися на корпоративному ринку з нинішніх 36,9 до 30-32%. Результати можуть бути й гіршими, правда, лише в разі, якщо в другому півріччі помітно погіршиться погашення раніше наданих юрособам кредитів. За даними Нацбанку, станом на 1 травня питома вага проблемних позик в загальному кредитному портфелі вітчизняної банківської системи вже досягла 10,27%.
В таборі банків із західними акціонерами поки немає єдиної позиції щодо російських конкурентів. "Я не згоден з думкою про те, що фінустанови з російським капіталом стануть домінувати в кредитуванні юросіб в 2010 році. Справді, вони зараз активно працюють в даному сегменті, але і не менш активно працюють і банки із західним капіталом", - запевнив начальник управління корпоративними кредитами OTP Роман Данилюк.
"У нас немає таких безмежних лімітів, як у росіян від материнських структур. Їх почнуть збільшувати не раніше, ніж Київ домовиться про подальше кредитування з МВФ. Тому не виключено, що це станеться вже після того, як російські "дочки" підгорнуть всіх найбільш платоспроможних позичальників. І щоб їх повернути, нам доведеться йти на серйозні поступки за кредитними умовами", - нарікає голова правління одного з великих банків з іноземним капіталом. За різними оцінками, частка "західників" у кредитуванні юросіб до кінця поточного року може зменшитися з 27,8 до 25-26%.
Вигадають від загострення конкуренції в корпоративному сегменті підприємства-позичальники. Фінансисти вважають, що в вересні-листопаді вони можуть розраховувати на зниження ставок по валютних (на 1-2% річних) і гривневих кредитах (на 0,5-1,5% річних). Не виключають банкіри і збільшення середнього розміру позики: згідно з песимістичними прогнозами - на 5-10%, оптимістичними - на 15-20%.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас