"Ъ": Форинт підвів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Форинт підвів євро

Валюта
6597
Побоювання швидкого дефолту Угорщини обвалили курс євро до найнижчого рівня з 4 квітня 2006 року - $1,197, що на 1,5% нижче за закриття четверга. Інвесторів злякало те, що Угорщина, яка отримала від ЄС і МВФ кредити на 20 млрд євро, розвивається за сценарієм Греції. Представники нового угорського уряду в п'ятницю заявили, що реальний дефіцит бюджету країни удвічі більший від передбачуваного - 7,5%, і пообіцяли до вівторка представити екстрені економічні заходи. Угорський фондовий індекс HCPI відреагував на ці новини падінням на 4,8%, протягом дня втрачаючи до 8,4%. Акції найбільшого банку країни OTP впали відразу на 12%. Угорський форинт знизився до річного мінімуму, котирування акцій і держбондів показали рекордне падіння з листопада 2008 року.
Втім, вже в суботу держсекретар уряду Міхай Варга відзначив, що "будь-які порівняння Угорщини з країнами, які мають вищу вартість страхових дефолтних облігацій, неправомірні". За прогнозами Єврокомісії, держборг Угорщини за підсумками року досягне 79% ВВП, борг Греції зараз перевищує 116%. "Коментарі збивають з пантелику, слід чекати нової паніки на ринку", - вважає представник Nordea Bank, що побажав залишитися неназваним.
Додатковий удар по євро наніс прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, який в п'ятницю заявив, що немає нічого поганого в тому, що євро може впасти до паритету з доларом. "Безперервне зниження курсу євро по відношенню до долара - не привід для занепокоєння. Роками ми стверджували, що співвідношення курсів євро і долара не відповідає реаліям і сильно заважає нашому експорту", - сказав він. Після цього почалися панічні продажі, і євро пробив рівень $1,2.
Зниження євро торкнулося і України. Безготівковий курс євро втратив в п'ятницю 20 коп. - за даними системи Ukrdealing, торги на міжбанку закрилися на рівні 9,54/9,546 грн/євро. Нацбанк знизив офіційний курс євро на 7 червня з 9,72 грн. до 9,55 грн., а готівковий ринок оцінив євро в 9,55/9,77 грн. Таке зниження курсу євро призводить до переоцінки пасивів банків. За даними НБУ, лише в травні євро знецінився до гривні на 6,6%, тоді як долар США залишався стабільним. В результаті курсової переоцінки депозитний портфель фізичних осіб в іноземній валюті впав вперше за останні чотири місяці - на $65,3 млн, або 0,44%. Через переоцінку євро знизилися і золотовалютні резерви НБУ. Минулого місяця позитивне сальдо операцій НБУ на міжбанку склало $1,05 млрд, проте його резерви після переоцінки євро зросли всього на $354 млн.
Голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський вважає, що євро коливатиметься до осені і тільки потім почне зростати. "Євро може залишатися слабким ще два-три роки. Стержень Євросоюзу - Німеччина, а їй вигідне падіння курсу євро, яке робить її товари більш конкурентоздатними. Позичальникам буде вигідніше брати і обслуговувати борги в євро. Люди, котрі мали заощадження в євро, спробують продати валюту або витратити її", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін. "Сильна валюта хороша для імпортерів ЄС, - відзначає Гребінський, - а слабка - для експортерів. Українцям дешевше буде купувати товари і відпочивати в Європі".
Наступний рівень, до якого прагне євро, - $1,18. "Частка депозитів у євро невелика, але є ризики, що виникне паніка, - прогнозує Леонід Гребінський.- Тим, хто досі не продав євро, вже немає сенсу продавати. Треба покласти на депозит і почекати, коли він зросте".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас