Кожен восьмий не прийшов на тест з української — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен восьмий не прийшов на тест з української

Казна та Політика
795
До перездачі допустять при наявності довідки про поважну причину - хвороби або олімпіаді. На перше тестування для вступу у вузи (українська мова та література), що пройшло 2 червня, не з'явився кожен восьмий з випускників, що записалися, повідомляє Центр зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Це 12,7% або 55 тисяч абітурієнтів з 433,5 тис. які подали документи.
Торік неявка була вдвічі менше, близько 6%. У Центрі це зв'язують зі змінами правил вступу до вузів, які набрали чинності з 1 квітня (при тому, що запис на тестування закінчилася 31 березня). Так, наприклад, уже зареєструвавшись на тести, випускники 2008 і 2009 років довідалися, що можуть вступати з отриманими в минулих роках сертифікатами про ЗНО (таких було близько 98 тис. чоловік, майже чверть).
В той же час представник громадської організації "Опора" Ольга Чайковська стверджує, що приблизно 3% тестованих (13 тис. чоловік) не змогли пройти тести, тому що спізнилися: "Відстань до центрів тестування не перевищувалася 70 км, але два минулих роки випуски в школах були наприкінці червня, тому діти ще вважалися учнями, і їх на тести доставляли централізовано автобусами.
Тепер вони вже випускники, тому що отримали атестати, і добиралися самостійно. Наші спостерігачі зафіксували багато випадків, коли діти спізнювалися через проблеми із транспортом на 3-5 хвилин і їх не допускали до здачі. Це означає, що абітурієнт втратив рік, тому що українська мова потрібна при вступі в усі вузи".
Директор київського центру тестування Світлана Сакаєва роз'яснила нам, що додаткове тестування з української пройде в усій країні наприкінці червня, але, щоб на нього записали, потрібно в заяві вказати поважну причину, з якої абітурієнт не потрапив на тест 2 червня: хвороба, участь у держолімпіаді, спорттурнірі. Тих, хто не зміг здати тест через запізнення потяга або автобуса, теж можуть допустити до здачі, якщо вони пред'являть довідку з залізниці або автовокзалу про затримку прибуття транспорту.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас