Білоруські автовласники вимагають зупинити зростання цін на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські автовласники вимагають зупинити зростання цін на бензин

Енергетика
385
Ініціатори акції "стоп-бензин", яка відбулась у Білорусі з 1 по 4 червня, вимагають від уряду республіки зупинити, на їх думку, немотивоване зростання цін на автомобільне паливо в країні. І хоча доки уряд не відреагував на ці протести, у власників автомобілів акція викликала підвищений інтерес.
Причиною незадоволеності автовласників стало те, що в Білорусі вже тричі з початку 2010 року підвищувалися ціни на автомобільне паливо. Загальне подорожчання бензину і солярки на автозаправних станціях склало 15 відсотків. В результаті, наприклад, літр бензину АЇ-92 став коштувати майже долар.
Костянтин Михайлов говорить, що якщо раніше він їздив на роботу на автомобілі щодня, то сьогодні для нього це - недозволена розкіш. Адже, окрім покупки бензину, є ще і бюджет сім'ї.
Працювати, аби жити, а не заради своїх "залізних коней", хоче не лише Костянтин Михайлов, але і безліч інших білоруських автовласників. Тому вони вирішили провести на заправках своєрідну акцію протесту. Приїжджаючи на АЗС, люди заправляли в баки по два літри бензину, після чого знов ставали в чергу.
Одночасно до адміністрації білоруського президента і концерну "Белнефтехим", що встановлює ціни на автомобільне паливо, було направлено колективний лист автоаматорів. Автори цікавляться, чому в країні зростають ціни на бензин.
Адже динаміка подорожчання автомобільного пального в Білорусі й інших країнах світу непорівнянна. Крім того, Росія постачає до Білорусі 6,3 мільйона тонн нафти для внутрішнього вжитку безмитно. А що може вважатися внутрішнім вжитком, якщо не потреби людей і підприємств?
За словами Костянтина Михайлова, офіційної відповіді на лист учасників акції "стоп-бензин" доки не отримано. За власною ініціативою на кампанію ніхто з чиновників теж не відреагував. Але злободенність проблеми продемонстрував резонанс, що виник в суспільстві у зв'язку з акцією.
Як зізнався голова оргкомітету громадського об'єднання "За авто" Артем Шарков, організатори акції роздали автоаматорам 6000 наклейок, які потім були розміщені на автомобілях. За словахми Шаркова, підтримка суспільством цієї акції протесту була колосальною: адже люди усвідомлюють проблему і виражають незадоволеність нею.
Однак незалежний економіст Іван Анташкевич вважає, що ціни на бензин в Білорусі не такі вже великі. Просто зарплати у білорусів дуже маленькі, говорить експерт. Невисокі зарплати і підвищення цін на бензин, за словами Анташкевича, свідчать про те, що в білоруській скарбниці немає коштів, тому держава намагається брати гроші безпосередньо з водіїв.
Самі водії з таким підходом в корені не згодні. Як зазначає Костянтин Михайлов, організатори акції протесту розуміють, що ціни на бензин навряд чи буде знижено. Але основне завдання протестуючих, аби ціни більше не піднімали. За словами Михайлова, будь-яка політична підоснова акції "стоп-бензин" виключена. Проте якщо зростання цін на автомобільне паливо продовжиться, то і протести можуть продовжитися.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас