Стельмах ще не вичерпав кредит довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах ще не вичерпав кредит довіри

Валюта
699
Володимир Стельмах повністю влаштовує президентську команду. Оскільки має досвід успішних переговорів із МВФ, відновлення кредитного співробітництва з яким є одним із головних завдань, поставлених перед урядом. До того ж головний банкір країни беззаперечно виконує всі побажання господаря Банкової.
Одним з найбільш значних досягнень нового уряду у фінансовому секторі можна вважати прийнятий недавно парламентом з його подачі законопроект, який відкрив шлюзи для валютного кредитування підприємств, які не мають надходжень валютної виручки. Відповідно до норм цього закону, Нацбанк зобов'язаний протягом місяця знизити коефіцієнт резервування за кредитними операціями з такими позичальниками з нинішніх 50-100 до 3%.
У підсумку, якщо НБУ зніме частину обмежень валютного кредитування, доступ до недорогих кредитів у ВКВ зможуть отримати не тільки експортери, які мають валютну виручку, але й інші підприємства. Що дозволить Президенту записати до свого активу конкретні результати роботи щодо розблокування кредитування корпоративного сектора і зниження процентних ставок за позиками.
За прогнозами банкірів, вартість валютних позик для таких позичальників становитиме 13-15% річних, тоді як ціна на гривневі позики сьогодні досягає 18-20% річних і більше.
До своїх досягнень Віктор Янукович цілком може зарахувати і стабільність національної валюти. З початку 2010 року курс гривні на міжбанку зміцнився на 0,7% - з 7,9800 до 7,9240 грн. / $. Хоча особа Президента в цьому питанні не зіграла жодної ролі.
Закінчення періоду політичної невизначеності знизило ризики України. Приміром, протягом двох місяців після зміни влади в Україні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's вже двічі змінило оцінку суверенного рейтингу країни. Зокрема, довгостроковий суверенний рейтинг України був підвищений до рівня ВВ.
Як наслідок, вітчизняні компанії та фінансові установи змогли впевнено вийти на боргові ринки, продемонструвавши рекордний (із кризових часів) результат за обсягами залучень. За оцінками експертів, у березні-квітні обсяг випущених компаніями єврооблігацій перевищив $ 800 млн. Крім того, стабілізація політичної ситуації в Україні підвищила інтерес нерезидентів до прибуткових вітчизняних ОВДП - спекулятивний капітал почав надходити до країни із подвоєною силою. А стрімке зростання цін і підвищення попиту на метал на початку весни дозволили металургам серйозно збільшити експорт, значно поліпшивши показники зовнішньоторговельного балансу і, в кінцевому підсумку, поточного рахунку.
Як наслідок, у березні-квітні зведений платіжний баланс країни залишався профіцитним: за підсумками квітня його зведене сальдо збільшилося в порівнянні з попереднім місяцем на 24,7% і досягло $ 1,3 млрд. І якщо б не дії НБУ, зараз нацвалюта була б ще міцнішою. Щоб не дати надто зміцнитися гривні, центробанк викупив надлишок ВКВ, в результаті чого його золотовалютні резерви збільшилися в березні на 4,1%, у квітні - на 4,8% (до $ 26,35 млрд.).
А ось вирішення питання про повернення вкладів клієнтам Ощадбанку СРСР вирішено відкласти до наступного року (у держбюджеті-2010 кошти на компенсацію передбачені не були). Згідно з підготовленими і схваленими Кабміном змінами до Закону "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" кошти вкладників будуть виплачуватися у безготівковій формі через Ощадбанк із загального фонду держбюджету. Причому всі громадяни незалежно від обсягу заощаджень отримають однакову компенсацію. Правда, аналітики сумніваються, що необхідні для виплат гроші з'являться в держскарбниці і в 2011. Тому, швидше за все, до розгляду питання про компенсації уряд повернеться не раніше 2012 року.
Не пішов Нацбанк і на зниження облікової ставки, яка з серпня 2009 застигла на позначці 10,25%. З чуток, питання про її зниження неодноразово розглядалось банківським регулятором. Цей крок, з одного боку, міг би здешевити гривневі ресурси, зробивши кредитні кошти більш доступними для реального сектора, з іншого - запобігти курсові коливання через тиск на фінансовий ринок спекулятивного капіталу. Однак остаточне рішення щодо зниження облікової ставки так і не було прийнято.
Що стосується захисту громадян, які взяли в докризові часи валютні кредити, тут ситуація і зовсім жалюгідна. У нинішньому році фінансисти ще неохоче йдуть на поступки позичальникам і все частіше вдаються до стягнення застав - автомобілів і нерухомості - через суди. До того ж найближчим часом банкіри можуть отримати можливість масово виганяти недисциплінованих позичальників на вулицю, відбираючи заставну нерухомість (за статистикою банкірів, порядка 15-25% іпотечних кредитів сьогодні класифікуються як проблемні). Нацбанк вже підготував проект документа, спрямованого на захист прав кредиторів, який передбачає зміни до низки законодавчих актів. Якщо його приймуть, позичальники, які не розраховуються за кредитом більше двох місяців, будуть автоматично позбавлятися права розпоряджатися заставною нерухомістю, а суди зможуть приймати рішення про їх виселення із квартир, які перебувають у заставі, на підставі заяв банків. При цьому одержання дозволу органів опіки на реалізацію застави вже не буде обов'язковим. Подейкують, що драконівський проект, в результаті якого тисячі українців можуть втратити дах над головою, вже отримав благословення уряду.
Тетяна Очімовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас