British Petroleum загрожує банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

British Petroleum загрожує банкрутство

Казна та Політика
900
Витрати BP, пов'язані з ліквідацією аварійного розливу нафти в Мексиканській затоці, склали, за даними на 1 червня, $990 млн. Компанії виставлено близько 30 тис. претензій, з них із 15 тис. вже здійснено платежі, їх сума складає $40 млн.
У BP не беруться прогнозувати можливу вартість робіт із ліквідації наслідків екологічної катастрофи. Проте аналітики швейцарського банку Credit Suisse опублікували доповідь, за якою витрати ВР на ліквідацію наслідків розливу нафти можуть скласти $37 млрд.
За шість тижнів після вибуху на платформі в Мексиканській затоці акції BP подешевшали на 36%. У результаті капіталізація компанії скоротилася на $61,8 млрд. (EUR48 млрд.), що перевищує ВВП таких держав, як Нігерія, В'єтнам або Чехія. І падіння вартості цінних паперів компанії продовжується. Лише за один день, 2 червня, акції BP впали в ціні на 13%, коли стало відомо, що розливши нафти не удасться зупинити ще мінімум місяць, після чого концерн подешевшав ще на 14 млрд. фунтів стерлінгів.
На початку 2010 р. капіталізація BP перевершувала багато крупних нафтових компаній світу. Проте за підсумками торгів в середу BP коштувала $115 млрд., при тому що капіталізація американської нафтової компанії ExxonMobil склала $280 млрд., китайської PetroChina - $278 млрд., а британсько-нідерландської Royal Dutch Shell - $159 млрд.
У зв'язку з фінансовими проблемами BP міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) нафтової компанії BP з "AA+" до "AA" з "негативним" прогнозом. "Зниження рейтингу BP відображає думку Fitch відносно зростаючих бізнес- і фінансових ризиків компанії. До сьогоднішнього дня BP не удалося зупинити витік, тому компанія звернулася до методів заборони, які ще лише належить застосувати, причому їх вживання також може виявитися підірваним через погодні умови", - говориться в повідомленні Fitch. Так, сейсмологи прогнозують цього літа один з найважчих ураганних сезонів саме в тій частині затоки, де йде витік нафти.
"British Petroleum доведеться шукати додаткові кошти для оплати усунення наслідків катастрофи. Це поставить компанію в скрутне становище", - говорить Дуглас Обер, виконавчий директор старого в США нафтового фонду Petroleum&Resources Corp. Висловлюються припущення, що BP незабаром почне розпродаж своїх найцінніших активів, серед яких, - 26% акцій родовища Prudhoe Bay на Алясці.
Крім нафтових запасів в Мексиканській затоці, Prudhoe Bay разом з іншими 20 активами на Алясці є найбільшими нафтовими резервами BP. Кожен 14-й барель нафти, видобутий BP в 2009 р., був здобутий на Prudhoe Bay. На думку аналітиків, конкурентів британської компанії можуть цікавити родовища BP в Анголі і Азербайджані.
У фінансових колах вже обговорюються можливості розколу BP на декілька галузевих компаній, вороже поглинання BP з боку конкурентів. Вважається, що покупку можуть дозволити собі або американський гігант ExxonMobil, або Royal Dutch Shell. Обидві компанії від коментарів відмовляються. При цьому поглинання такої крупної компанії, як BP, може викликати негативну реакцію в антимонопольних органах, особливо на тлі погіршення ставлення до нафтової галузі після аварії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас