Обама падає у чорну діру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама падає у чорну діру

Казна та Політика
7648
Державний борг Сполучених Штатів подолав історично рекордний рівень в $13 трлн. і склав 90% ВВП. Опозиціонери закликають уряд до реформ, стверджуючи, що тринадцять - дуже нещасливе число.
Не дивлячись на всі скорочення бюджетних витрат борги США неухильно зростають. Якщо станом на 28 травня американці були винні іноземним кредиторам за підрахунками Міністерства фінансів країни $12,992 трлн., то до 1 червня ця цифра зросла до $13,050 трлн. або приблизно по $42 тис. на кожного громадянина.
Експерти стурбовані тим, що рівень держборгу за останніх 10 років виріс більш ніж втричі. За 8-річний період правління Джорджа Буша-молодшого він збільшився на $4,9 трлн., а за минулий рік, на початку якого до влади прийшов Барак Обама, цей показник підвищився ще майже на два трильйони: з $10,6 трлн. до $12,3 трлн.
Представники Республіканської партії США звинувачують у ситуації, що склалася, демократів і особисто пана Обаму, звертаючи увагу громадськості на дорогі соціальні програми нового президента.
"Тринадцать - безсумнівно, нещасливе число. Особливо для наших дітей і онуків, яким цей борг доведеться розгрібати. Це небезпечне зростання завершиться нічим іншим, як банкрутством країни. Я звертаюся із закликом зупинити зростання витрат і боргів, поки не стало надто пізно", - закликає сенатор Джуд Грег.
У свою чергу Барак Обама, коментуючи ситуацію, що склалася, заявив, що його адміністрація не несе відповідальності за збільшення боргу, оскільки він вступив на посаду в розпал кризи. Близько $700 млрд. в 2009 р. новий уряд вимушений був витратити на програму допомоги банкам (TARP). Ще сотні мільярдів були потрібні владі для залатування величезної діри в державній скарбниці, що утворилася, за словами пана Обами, через те, що попередній уряд провів два скорочення податків і "корисну, але дуже дорогу" програму закупівлі медикаментів, не сплативши її.
"Коли я вступив на посаду, в нас був бюджетний дефіцит в розмірі близько $1 трлн. і прогнозований дефіцит у $8 трлн. на наступні десять років. Цікаво, що люди, завдяки рішенням яких склалася така ситуація, тепер звинувачують нашу адміністрацію в безвідповідальній фінансовій політиці. Саме вони отримали в спадок від президента Клінтона бюджетний профіцит в $237 млрд. і перетворили його на дефіцит розміром $1,3 трлн.",- заявив цього тижня пан Обама.
За словами президента, якби країна переживала "звичайні часи", він би вжив агресивних заходів із усунення бюджетних дефіцитів, збільшивши податки та скоротивши витрати. Проте, на його переконання, після кризи "економіка США все ще крихка", і дуже ризиковано "квапитися натискати на гальма".
За поточний рік держборг Штатів може збільшитися ще на трильйон. Витратна частина американського бюджету в 2010 р. становитиме, за прогнозами, $3,55 трлн. при доходах в $2,38 трлн. Левову частку коштів влада витратить на підтримку соціальної стабільності - $695 млрд., що на 4,9% перевищує торішні витрати. Близько $100 млрд. Барак Обама має намір спрямувати на боротьбу з безробіттям, ще $25 млрд. - на підтримку проблемних штатів і не менше $700 млрд. - на медичні програми. У $663 млрд. обійдуться країні військові витрати, а на процентні виплати за зовнішнім боргом буде витрачено $164 млрд. (+18%).
Економісти, включаючи президента Федерального резервного банку Канзас-Сіті Томаса Хеніга, припускають виникнення боргової кризи, подібної тій, що зараз переживає Греція. В цьому випадку Федеральний резерв США, швидше за все, знизить курс долара, що призведе до зменшення реального розміру зобов'язань, але уцінить заощадження і заробітки громадян. За прогнозами експертів, якщо уряд не стане вживати жодних заходів зі скорочення бюджетного дефіциту, США зануряться в боргову кризу через 10-20 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас