Пинзеник: Не скоротимо видатки держбюджету - не отримаємо кредит від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Не скоротимо видатки держбюджету - не отримаємо кредит від МВФ

Казна та Політика
488
Якщо не піти на урізання видатків у соціальній та енергетичній сфері, Міжнародний валютний фонд не відновить програму кредитування України, переконаний екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. За його даними, дефіцит держбюджету цього року може сягнути 170 мільярдів гривень.
Про це він заявив під час круглого столу "Антикризові стратегії для України: як відновити кредитування економіки", що відбувся у Києві за ініціативи Ліги фінансового розвитку, представництва Світового банку й тижневика "Дзеркало тижня".
На думку Віктора Пинзеника, вирішення проблеми розриву між державними доходами та витратами лежить в площині скорочення бюджетних видатків, "бо вирішити проблему за рахунок доходів чи якихось інших "ліків" неможливо".
Голова Всеукраїнського фонду підтримки реформ переконаний, що шляхи подолання проблеми слід шукати передусім у соціальній політиці (найбільша проблема - дефіцит Пенсійного фонду) та енергетичній (бюджетні компенсації різниці цін на газ для населення та НАК "Нафтогаз" та субсидування вугільної промисловісті).
З такими тезами не погодився директор Інституту економіки та прогнозувався НАН України Валерій Геєць. За його словами, говорити про безальтернативність скорочення видатків при вирішенні питання бюджетного дефіциту "докорінно неправильно". Проблему, на думку експерта, можна вирішити й через податкове навантаження, відповідно до світових тенденцій, коли "податки на багатих ростуть".
Крім того, науковець висловив сумнів у доцільності залучення з МВФ 20 млрд доларів, як це планує зробити уряд. Він вважає, що достатніми можуть виявитися "один-два транші", тому що спостерігається зростання притіку валютних інвестиції в Україну
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас