Україні важлива не так сума кредиту МВФ, як факт співпраці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні важлива не так сума кредиту МВФ, як факт співпраці

Казна та Політика
143
Перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова вважає, що на даному етапі для України важлива не стільки сума кредиту, який зможе надати їй Міжнародний валютний фонд, скільки сам факт продовження співпраці з фондом.
Про це вона заявила в коментарі УНІАН.
"Моє глибоке переконання, що Україна зараз має потребу не стільки в грошах МВФ, це вторинна мета. Найголовніше - це позитивний сигнал про те, що співпраця продовжиться", - сказала Акімова.
При цьому вона відзначила, що підсумки першого кварталу поточного року продемонстрували, що уряд в змозі вирішувати питання щодо внутрішніх боргів, і серйозних проблем з відшкодуванням зовнішніх боргів не буде.
"За оцінкою представників МВФ, підозрінь про те, що Україна може оголосити дефолт по зовнішніх зобов'язаннях, не виникало навіть в найскладніший період 2008 і 2009 років", - підкреслила Акімова.
Крім того, вона позитивно оцінила факт приїзду до України наступного тижня заступника директора Європейського департаменту МВФ Пола Томсена і керівника місії МВФ по Україні Таноса Арванітіса для обговорення питання про подальшу співпрацю.
"Сам факт приїзду представників МВФ до України говорить про те, що МВФ зацікавлений в продовженні співпраці. З одного боку, фонд розглядає Україну як важливу країну, а з іншого - як країну, яка може задовольнити вимоги МВФ. Якби не було впевненості в позитивному русі шляхом співпраці, думаю, ніхто б не приїжджав", - відзначила Акімова.
Вона висловила переконання, що в переговорах з МВФ удасться знайти компроміс, і не виключила, що співпраця може відновитися вже влітку.
"Переговори - це завжди пошук взаємних компромісів. І природно, що вимоги висуваються і з одного, і з іншого боку. І оскільки зараз наша позиція полягає в тому, щоб знайти підтримку МВФ, ці вимоги в першу чергу висуваються з боку МВФ. Але це не означає, що один з партнерів чекає автоматичного задоволення абсолютно всіх вимог або їх поглиблення. Питання переговорів означає пошук консенсусу. Так, будуть питання, пов'язані з бюджетом. Такі питання порушуються і в роботі МВФ з іншими країнами. Стоятимуть питання, пов'язані з витратними сферами бюджету - Пенсійним фондом і НАК "Нафтогаз України". Але я упевнена, що компроміс можна буде знайти", - відзначила Акімова.
Як повідомляв УНІАН, 9 червня представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) зустрінуться з керівництвом України для обговорення подальшої співпраці.
Уряд України веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, що передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. дол. на 2,5 роки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас