Український ринок акцій закрив тиждень зниженням при рекордних обсягах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрив тиждень зниженням при рекордних обсягах

Фондовий ринок
186
Український ринок акцій завершив останній день тижня істотним падінням основних індексів на тлі негативу з зовнішніх площадок, при цьому на "Українській біржі" були встановлені нові рекорди за обсягами торгів: індекс "Української біржі" упав на 3,26% - до 1871,98 пункту, індекс ПФТС - на 3,57%, до 753,24 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" фахівець департаменту довірчого управління інвестиційної групи "Сократ" Антон Левинський, основна увага інвесторів була прикуто до зборів у цей день акціонерів ВАТ "Азовсталь", результатом якого повинна була стати виплата значних дивідендів. За його словами, ці очікування рухали нагору також акції ВАТ "Авдіївський коксохімічний завод" (збори акціонерів 10 червня 2010р з можливим розподілом дивідендів).
Однак прийняте акціонерами "Азовсталі" рішення про невиплату дивідендів, а також вихід негативних новин зі світових площадок (дані з ринку праці в США) викликали значне зниження котирувань.
Виключення на УБ склали тільки акції "Стиролу" (+2,56%) і "Західенерго (+1,11%). Лідерами падіння в п'ятницю стали акції "Азовсталі" (-7,21%) і Сумського машинобудівного заводу ім. Фрунзе (-5,22%). Найбільшу ліквідність показали акції Авдіївського коксохімічного комбінату (41 млн грн), "Укрнафти" (20,1 млн грн), "Центренерго" (11,7 млн грн), "Азовсталі" (11,3 млн грн).
На УБ у п'ятницю були встановлені нові рекорди на фондовому та терміновому ринках.
Загальний обсяг торгів досяг 165,6 млн грн, перевищивши попередній рекорд - 150,3 млн грн (28 травня 2010 року).
Обсяг торгів на терміновому ринку "Української біржі" досяг 17,3 млн грн, або 9,185 тис. контрактів, тим самим побивши рекорд від 28 травня 2010 року (10,5 млн грн на 5,718 тис. контрактів).
На ПФТС обсяг торгів акціями склав 15,5 млн грн.
Як відзначив агентству інвестиційний консультант ІК "Драгон Капітал" Руслан Балабан, за підсумками п'ятниці склалося негативне зовнішнє тло: заходи китайського уряду щодо згортання програм стимулювання і можливе скорочення попиту на сировинний імпорт натиснули на азіатські торговельні площадки, які закрилися падінням.
Російські індекси на закритті українських бірж показували зниження порядку 1,5-2,3%. Торги в Європі також проходили в "червоній" зоні - падіння котирувань досягає 1,5-2,5%.
Як відзначив експерт, над ринком тяжіє побоювання поширення боргової кризи в Європі. При цьому наступним претендентом на потрапляння до списку країн з борговими проблемами може стати Угорщина.
Пари євро/долар опустилася нижче рівня 1,2. Крім того, макростатистика на ринку праці в США за травень, судячи з реакції ф'ючерсів на індекси, вийшла в рамках "ведмежих" очікувань.
Як відзначив інвестконсультант, ринки почали падати до виходу даних з безробіття в США на тлі заяви Угорщини про те, що розмови про її дефолт не є перебільшенням. "Це нагадало ринкам про проблему державних боргів і бюджетних дефіцитів, що була одним з головних факторів, що спровокували падіння ринків, що почалося в середині квітня", - сказав Балабан.
За його словами, важливе значення буде мати розвиток ситуації навколо Угорщини. Країна повинна виплатити близько 20% свого ВВП за зовнішніми боргами в 2010 році. Якщо вона офіційно звернеться за допомогою до міжнародного співтовариства (МВФ, Євросоюз), то це може викликати падіння на боргових ринках, оскільки в цьому випадку побоювання із приводу ланцюгової реакції грецької проблеми можуть підтвердитися.
Як повідомили аналітики інветскомпанії "Трійка Діалог Україна", ринок українських єврооблігацій був неактивний протягом усього дня. Присутні двосторонні котирування з Україна-16 і 17 були єдиним виключенням. Індикативно папери знизилися на 1,125-1,375 п.п., однак реальних угод, незважаючи на це, не було.
Угод, а також котирувань у корпоративному секторі також не було.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас