Середні ціни на бензин А-95 в Україні на наступному тижні значно знизяться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середні ціни на бензин А-95 в Україні на наступному тижні значно знизяться

Енергетика
410
Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 (ДСТУ 4063:2001) в період з 5 по 11 червня знизиться на 1 коп. на літр і встановиться на рівні 7,96 грн/літр, прогнозують в науково-технічному центрі (НТЦ) "Психея" (Київ).
За звітом центру, роздрібна середня ціна на дизельне паливо (Л-0,2-62 ДСТУ 3868-99) за цей період також знизиться на 1 коп./літр і складе 7,01 грн/літр.
Низький рівень цін, на думку експертів центру, продовжують зумовлювати зниження вартості нафтопродуктів в Європі, невизначеність відносно підвищення акцизного збору на бензини з EUR110/тонна до EUR130/тонна.
"Психея" вважає, що в цілому ціни в роздрібі на імпортне високооктанове паливо можуть знаходитися в діапазоні 7,80-7,90 грн/літр (український аналог - 7,5-7,6 грн/літр).
"Але трейдери не квапляться змінювати таблички на стелах АЗС через присутні на ринку чинники для підвищення, - зазначається в огляді.
За словами експертів, така політика продиктована, зокрема, підвищенням акцизного збору на моторні бензини, переглядом мереж пов'язуваних з групою "Приват" цінових пропозицій на нафтопродукти в роздрібі у бік збільшення, можливою забороною на реалізацію нафтопродуктів, які не відповідають національним і міждержавним стандартам.
"Це означає, що операторам буде складно обґрунтувати надбавку за якість, що існує для більшості "іменних" марок високооктанового бензину, а міні-НПЗ втратять можливості випускати "дослідні" партії світлих нафтопродуктів за технічними умовами", - говориться в прогнозі.
Крім того, Казахстан вводить тимчасову, до 1 липня, заборону на вивезення світлих нафтопродуктів, що зменшить кількість оптових пропозицій в нижній частині цінового діапазону.
Водночас серед чинників, які сприяють зниженню цін на світлі нафтопродукти на українському ринку, експерти назвали загострення конкуренції між учасниками ринку через вирівнювання цін на основні марки нафтопродуктів, невисокий попит на паливо, рівень якого в роздрібі в даний час на 3-5% нижче, ніж в травні-червні 2009 року.
Крім того, знижує ціни стабілізація котирувань нафти в діапазоні $72-77/барель з вірогідністю виходу за нижню межу діапазону досягши курсу пари євро-долар 1,20/1, а також зниження цін на паливо в більшості країн Європи (на 13-15% в порівнянні з квітневим максимумом); надлишок дизельного палива в південних і східних районах України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас