Люди втратили страх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люди втратили страх

1829
За попередніми оцінками Ліги страхових організацій України, збори на ринку страхування в першому кварталі зменшились на 35% до минулого року і склали не більше 3 млрд. грн. Торік падіння було не настільки різким - всього на 12,7%. Страховики і експерти схильні вважати ці результати свідоцтвом поглиблення стагнації. <з p>Страховики результатам не дивуються, мовляв, не сталося нічого, що могло б спровокувати зростання на ринку страхування. Навпаки, кредитні програми як і раніше заморожені, зростання доходів населення не повернулося до докризових цифр, та і якісних поліпшень економіки, не дивлячись на всі заяви уряду, поки не відчувається.
"Кредити погашаються раніше терміну або взагалі переводяться в безнадійні. Ні той, ні інший варіант не вигідний страховикам, які до кризи жили за рахунок банківського страхування. Травень взагалі виявився мертвим місяцем через свята, до того ж частина платежів, які страховики отримували від страхування із державних програм, зійшла нанівець", - пояснив Олександр Михайлов, голова правління "Української пожежно-страхової компанії".
Погоджується із ним і Павло Литвин, гендиректор СК "Наста". "Роздрібне кредитування активно не поновлюється, нові гравці на цьому ринку практично не з'являються. І якщо в 2009 р. у страховиків було багато пролонгацій страхових договорів минулих років, то за минулий рік позичальники постаралися або достроково погасити кредит, або припинили оплачувати кредит і страхування. Із прямих продажів ситуація не краща - в 2009 р. у дилерів залишилося на складах багато автомобілів 2008 р., і саме вони активно розпродувались.
Нових замовлень протягом 2009 р. майже не надходило. Виходячи з цього, заводи формували квоти на авто для українських дилерів на 2010 р., що призвело до того, що зараз у деяких дилерів замовлення на покупку автомобіля розписані вперед на три місяці. Якщо проблему з додатковими постачаннями вдасться вирішити, то падіння ринку автострахування нових авто до кінця року буде не настільки істотним", - упевнений він.
Падіння ринку КАСКО не стало несподіванкою для страховиків, як і зниження доходів із майнового і особистого страхування. Але невизначеною залишається доля автогромадянки. І хоча приріст платежів з цього виду в першому кварталі склав 10%, динаміка зростання страхових виплат, на думку деяких страховиків, давно зробила це страхування нерентабельним (у першому кварталі зростання виплат склало 36%).
Але страховики не квапляться активізувати політику з продажу полісів ЦВ, адже страхові тарифи з цього виду так і не були переглянуті. Автогромадянка традиційно є високозбитковим видом страхування, і велика його частка в портфелі веде до збитковості і зменшення страхових резервів.
"Зараз більшість страховиків проїдають свої резерви. Тому потрібне зростання тарифів із ЦВ, що дозволяє сформувати адекватні взятим зобов'язанням резерви, інакше - страховики, що спеціалізуються на цьому виді страхування, виявляться на порозі неплатоспроможності", - зазначив Олексій Кушнір, начальник управління страхових продуктів і супутніх послуг Ощадбанку.
За словами Литвина, прискорює падіння платежів ринку і демпінг в майновому, медичному і обов'язкових видах страхування. "У юридичних осіб зменшився обіг і зменшилася вартість активів, нове устаткування активно не купується, капітальне будівництво прискореними темпами не розвивається, отже, страхові суми і страхові премії падають", - нарікає він. У медичному страхуванні сталося звуження програм, відмова від низки опцій, що дозволило здешевити масові продукти.
В цілому страховики налаштовані украй песимістично. "Такого падіння не було ніколи. Всі звикли до кризи, пристосувалися. Але жодних радикальних заходів із оздоровлення ринку немає, і якщо їх не буде і далі, то таке падіння приведе частину страховиків до неможливості виконувати свої зобов'язання, і ми почуємо про нові "Страхові традиції" і "Галактики". А в ринок, що падає, жоден інвестор вкладати гроші не буде", - обурюється Олена Машаро, віце-президент СК "Аска".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас