Торговці заплатять сповна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці заплатять сповна

Фондовий ринок
2163
Московська міжбанківська валютна біржа завершила викуп 50%+1 акція біржі ПФТС. Пакет, що залишився, запропонований 237 членам асоціації ПФТС і топ-менеджерам біржі, кожен з яких має право купити до шести акцій. Торговці, які бажають увійти до ради ПФТС, мають намір скупити 5% біржі, заплативши на 10% вище номінальної вартості.
Про те, що фондова біржа ПФТС направила 237 членам однойменної асоціації пропозицію про покупку акцій біржі, вчора повідомила ІГ ТАСК. У прес-службі ПФТС уточнили, що пропозиція учасникам була направлена після того, як 50%+1 акцію української біржі в травні під час додаткової емісії викупила Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ). Нагадаємо, в грудні 2009 року збори членів асоціації ПФТС, якій належало 100% акцій біржі, вирішили залучити інвестора в особі ММВБ. За договором, російський майданчик викупляв 1601 акцію ПФТС за $10 млн. Номінальна вартість акції ПФТС - 10 тис. грн., але ММВБ заплатила в п'ять разів більшу ціну.
Згідно з умовами ПФТС, всі члени асоціації з 31 травня по 18 червня можуть подати заявку на покупку шести акцій. На стільки ж може претендувати кожен з чотирьох топ-менеджерів біржі. Відповідно до грудневого рішення учасників асоціації решту 154 акції, а також невикуплені папери будуть запропоновані найбільш активним гравцям за підсумками 2010 року. Відзначимо, що в I кварталі обсяг торгів на біржі зріс в 2,6 разу, до 10,6 млрд грн., з яких понад 88% припадає на торгівлю держоблігаціями. Число членів ПФТС за півроку скоротилося з 237 до 174.
Глава ради директорів біржі ПФТС Ірина Зоря запевнила, що обмежень щодо участі в капіталі біржі ПФТС не буде. Відповідно торговці після викупу шести паперів (складають 0,2% капіталу ПФТС) зможуть докупати портфель і збільшити присутність в капіталі найбільшого фондового майданчика. У ММВБ не мають наміру збільшувати свій пакет.
В планах глави ІГ ТАСК Сергія Бродовича покупка 5% акцій біржі, що в майбутньому дасть йому можливість отримати місце в наглядовій раді. Для цього доведеться купити 154 акції номінальною вартістю 1,54 млн грн. мінімум у 26 торговців. ІГА планує доплачувати до номіналу 10%. "На 'Українській біржі' я акціонер (0,25% акцій), але ним себе не відчуваю. З біржею ПФТС я бачу перспективу. Вважаю, що в глави біржової ради (Ігор Мазепа, глава ради 'Української біржі'.) заплямована роботою з акціонерами фондів репутація", - повідомив Бродович. "Бути акціонером ПФТС приємно. З іншого боку, ми хочемо мати частку в такому підприємстві, яке є успішним і швидко розвивається. Далі все залежатиме від ефективної роботи нового мажоритарного акціонера і менеджменту, аби повернути ринок на ПФТС", - сказав генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Опитані торговці мають намір брати участь у викупі паперів. "Ми зацікавлені в придбанні акцій ПФТС, а у продажу - ні", - сказала директор представництва ІК "Велес Капітал" Марина Мінчукова. Президент ІК "Проспект Інвестментс" Володимир Сіренко упевнений, що оскільки торговців-членів ПФТС, які існують лише на папері, багато, то цілком можна скупити 5% акцій ПФТС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас