Freedom House залишив Україну вільною країною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Freedom House залишив Україну вільною країною

Казна та Політика
333
Міжнародна організація Freedom House опублікувала звіт про політичну волю та цивільні права у світі за 2009 рік.
За оцінкою правозахисників, 89 держав (46% населення планети) з вивчених ними 194 є вільними, 58 (20%) - частково вільними і 47 (34%) - невільними. Найгірші показники зафіксовані в Екваторіальній Гвінеї, Ерітреї, Лівії, Мьянмі, Північній Кореї, Сомалі, Судані, Тібеті, Туркменії та Узбекистані.
У звіті говориться, що Україна з 2006 року має статус вільної країни. У документі Україна названа "такою, в якій найбільш динамічно розвивається демократія в регіоні, де цінуються фундаментальні права і волі людини".
Аналітики Freedom House відзначають, що в 2009 році підтримати статус вільної держави Україні допомогли затримка головного підозрюваного в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе Олексія Пукача і зняття заборони на трансляції російських телеканалів.
У документі зазначено й негативні аспекти української демократії. До них експерти Freedom House віднесли зротання рівня корупції в країні, утиск журналістів на місцевому рівні та гендерну дискримінацію.
Правозахисники вважають, що на роботу массмедіа негативно вплинули президентські вибори, які відбулися цього року. "У вересні 2009 року Печерський районний суд Києва заборонив будь-яке 'неправдиве висвітлення' діяльності прем'єр-міністра Юлії Тимошенко",- говориться у звіті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас