"Ъ": Свобода перейшла всі кордони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Свобода перейшла всі кордони

988
Держдепартамент США і представники Парламентської асамблеї Ради Європи занепокоєні фактами утиску свободи слова в Україні. Приводом для занепокоєння стали заяви журналістів телеканалів "Студія 1+1" і СТБ про введення цензури, а також випадок з ректором Українського католицького університету Борисом Гузяком, якого співробітник СБУ попросив застерегти студентів від участі в акціях протесту. Прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив, що уряд не втручається в редакційну політику телеканалів.
Представники держдепартаменту США під час зустрічі з тимчасовим повіреним України в США висловили стурбованість ситуацією з дотриманням прав на свободу слова і зборів в Україні. "Держдеп порушив питання, що мають відношення до свободи слова і зборів в Україні, включаючи повідомлення про недавні контакти представників органів безпеки з ректором Українського католицького університету у Львові", - говориться в заяві американської сторони.
Як відомо, наприкінці травня ректор Українського католицького університету Борис Гузяк оприлюднив в інтернет-версії журналу The Economist подробиці своєї бесіди зі співробітником СБУ. За інформацією Гузяка, йому було запропоновано застерегти студентів університету від участі в акціях протесту. На думку держдепу, такі дії "можуть трактуватися як обмеження свободи". В той же час голова СБУ Валерій Хорошковський схильний розцінювати лист ректора як "технологію".
Зауваження прем'єр-міністрові Миколі Азарову висловили 2 червня і представники моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). "За останні тижні питання свободи слова в Україні піднімалося кілька разів. Деякі телеканали заявили, що на них здійснюється тиск, а журналістів заганяють в рамки цензури. Такі вислови викликали серйозну стурбованість з боку світової спільноти", - говориться в повідомленні Кабміну за підсумками зустрічі пана Азарова з делегацією ПАРЄ. Приводом для такої заяви стали заяви журналістів "Студії 1+1" і СТБ 6 і 7 травня про введення цензури на їх телеканалах.
Микола Азаров поспішив заявити, що уряд не втручається в редакційну політику ЗМІ. "Висвітлення новин в українських ЗМІ не піддається жодному втручанню з боку уряду і здійснюється за розсудом редакцій", - запевнив європарламентарів Азаров.
Журналісти телеканалу "Студія 1+1" задоволені тим, що ПАРЄ і держдеп США звернули увагу на проблеми зі свободою слова в Україні. "В будь-якому разі добре, що інші країни і міжнародні організації говорять про цензуру зараз, коли ще є можливість її зупинити", - сказав Ъ глава профспілки журналістів "Телевізійної служби новин" телеканалу "Студія 1+1" Мирослав Откович. З висновками держдепартаменту США і ПАРЄ згоден і професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань: "Ситуація з ректором і журналістами свідчить про те, що новий уряд відхиляється від демократичних норм. Країна рухається у бік жорсткого контрольованого режиму, і тиск на пресу і свободу зборів є частиною плану з його будівництва".
Однак віце-президент ПАРЄ, народний депутат Іван Попеську (Партія регіонів) вважає, що в заявах ПАРЄ немає нічого нового. "Питання свободи слова піднімалися до ПАРЄ і раніше, коли президентами були Леонід Кучма і Віктор Ющенко. Моніторинговий комітет висловив заклопотаність, тому що про це говорить опозиція. Висновки буде зроблено пізніше. Жодних проблем зі свободою слова в Україні немає - опозиція може вільно виступати як в парламенті, так і в ефірі більшості телеканалів", - зазначає Попеску.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас