Азаров хоче Укрексімбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров хоче Укрексімбанк

Казна та Політика
1199
Як стало відомо "ЕІ", Кабмін прийняв рішення змінити голову наглядової ради Укрексімбанку: замість Ігоря Сотуленка, який обіймав цю посаду з лютого 2007 р., найвищий орган управління держбанком очолить донецький банкір Сергій Арбузов.
Спочатку президент Укрбізнесбанку, який обслуговує рахунки резиденції Віктора Януковича "Межигір’я" і готельно-ресторанний комплекс на території мисливського господарства "Сухолуччя", Сергій Арбузов претендував на посаду голови правління державного Ощадбанку. Згідно з одними джерелами, на цю посаду його лобіював старший син президента, під контролем якого перебуває нинішній банк-роботодавець Арбузова Укрбізнесбанк (до 2003 р. - банк "Донеччина").
За інформацією інших джерел, ініціатива призначення Сергія Арбузова в Ощадбанк виходила від прем'єр-міністра Миколи Азарова, якому банкіра рекомендував голова Державної податкової адміністрації Олександр Папаїка, який був главою наглядової ради Укрбізнесбанку в період роботи там Арбузова.
Джерела в Ощадбанку стверджують, що призначення Сергія Арбузова в Ощадбанк було пов'язане із згодою Мінфіну на участь держави в рекапіталізації банку "Надра". Проте зв'язок Сергія Арбузова з Папаїкою (читай - Азаровим), а також активну участь банкіра в передвиборній кампанії "Нашої України" (як заступник глави виборчого штабу в одному з регіонів) викликали незадоволеність в глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна, якому після зустрічі претендентів на пост глави держбанку з президентом удалося тоді просунути кандидатуру В'ячеслава Козака.
Втім, це не відбило бажання в Азарова призначити свою людину управляти одним з державних банків. 26 травня Кабмін ввів Сергія Арбузова до складу наглядової ради Укрексімбанку, і, за відомостями "ЕІ", найближчими днями оголосить про призначення його главою наглядової ради держбанку замість Ігоря Сотуленка. Останньому в якості компенсації були виділені місця в наглядовій раді Ощадбанку, а також в експертній раді з участі держави в проблемних банках при Кабміні.
В Укрексімбанку про подібну ротацію поки нічого не знають. Коментарі Сергія Арбузова отримати не вдалося, а Ігор Сотуленко, який в даний момент перебуває у відрядженні в Москві, не зміг прокоментувати, що відбувається.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, пост в наглядовій раді держбанку відкриває дві перспективи. Перша - можливість домовлятися з правлінням про пільгові умови для фінансування власного бізнесу або бізнесу людей, які допомогли з призначенням на цей пост. Друга - можливість вести переговори про умови фінансування кредитних проектів з іншими бізнесменами, які потребують кредитної підтримки. Втім, експерт упевнений, що якщо ці можливості і використовуватимуться новими членами наглядової ради Укрексімбанку, зловживати їм не дозволять міжнародні фінансові організації і кредитори банку. "Укрексімбанк володіє дуже високим рівнем довіри у зарубіжних кредиторів і перебуває під постійним наглядом таких міжнародних фінансових організацій, як ЄБРР. Тому, на відміну від Ощадбанку, гратися з кредитами в Укрексімі ніхто не дозволить", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас