Куріння на зупинках, пляжах і парках можуть заборонити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куріння на зупинках, пляжах і парках можуть заборонити

Казна та Політика
617
Народні депутати України виступають за введення заборони куріння тютюнових виробів на відкритих майданчиках громадського харчування, надземних пішохідних переходах, зупинках громадського транспорту, парках і пляжах
Про це свідчить зареєстрований 1 червня 2010 р. у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно заборони вживання тютюнових виробів" N6457.
Таким чином, народні обранці пропонують значно розширити список громадських місць, в яких заборонено куріння тютюнових виробів, що діє на сьогодні.
До списку мають намір додати такі місця:
- зони загального користування житлових багатоповерхових будинків;
- установи фізичної культури і спорту; відкриті майданчики закладів громадського харчування;
- місця дитячого відпочинку, включаючи ігротеки, комп'ютерні клуби, кінотеатри і прилеглі до них території;
- надземні пішохідні переходи; зупинки громадського транспорту, включаючи 30-метрову зону довкола них;
- зони відпочинку, включаючи парки, пляжі, сквери; літні майданчики і відкриті спортивні споруди;
- релігійні споруди або культові будівлі, у тому числі церкви, собори, каплиці, включаючи 30-метрову зону довкола них.
Нагадаємо, на сьогодні заборонено палити в наступних місцях: у ліфтах і таксофонах; установах охорони здоров'я; учбових і освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у під'їздах житлових будинків; у підземних переходах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного повідомлення).
Разом з тим, на сьогодні у деяких місцях палити дозволено, але лише в спеціально відведених для цього:
- у закладах громадського харчування;
- у приміщеннях органів держвлади і органів місцевої самоврядності, інших держустановах;
- у приміщеннях установ культури;
- у приміщеннях закритих спортивних споруд;
- у приміщеннях підприємств, установ і організацій всіх форм власності.
До переліку таких місць пропонується включити: заклади торгівлі закритого і відкритого типів, включаючи ряди, кіоски, ринки, ярмарки, магазини, а також заклади розважального типу.
Крім того, автори законопроекту пропонують закріпити норму, за якою в закладах розважального типу, зокрема нічних клубах, дискотеках, відводяться спеціально обладнані закриті приміщення для тих, що палять, що займають не більше 10% площі таких закладів.
Згідно з чинним законодавством, такі місця мають бути обладнані витяжною вентиляцією, в яких повинна розміщуватися наочна інформація, яка складається з відповідного прямокутного графічного знаку і тексту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю".
Ще однією новиною може стати, за проектом, введення штрафів за куріння тютюнових виробів особою, що не досягла 18-річного віку, що спричинить попередження або накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 грн.).
Повторне протягом року здійснення порушення, за яке особа вже була піддана адміністративному стягненню, тягне накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.).
Нагадаємо також, на сьогодні куріння в "заборонених" місцях, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, несе попередження або накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 грн.). Повторне протягом року здійснення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас