Країни G20 розходяться в думках із нових вимог до капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 розходяться в думках із нових вимог до капіталу банків

312
Країни G20 розходяться в думках відносно масштабу, а також моменту збільшення вимог до капіталу банків, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на представника уряду однієї з країн "групи двадцяти", який візьме участь у зустрічі міністрів фінансів і глав центробанков "групи двадцяти" в південнокорейському Пусані 4-5 червня.
Низка країн, включаючи США, фінансування економіки в яких в основному залежить від ринків, наполягають на тому, що банки повинні мати більше активів на своїх балансах для забезпечення "подушки безпеки" на випадок нової кризи.
Між тим, регулятори країн континентальної Європи, економіки яких фінансуються, головним чином, банками, побоюються, що дуже високі вимоги до резервів можуть звести нанівець економічне зростання, зазначає джерело.
За оцінками UBS AG, в разі, якщо обговорювані пропозиції із посилення вимог до резервів банків будуть прийняті, їм доведеться залучити новий капітал на загальну суму близько $375 млрд.
"Все, що має відношення до банків, матиме істотніші наслідки для Європи, ніж для США, де ринки капіталу відіграють головну роль у фінансуванні економіки, - зазначає Дуглас Елліотт з Brookings Institution у Вашингтоні. - Є згода в тому, що правила, котрі стосуються капіталу банків, необхідно змінювати, але думки розходяться відносно того, як це робити".
Країни G20, на які припадає близько 85% світового ВВП, мають намір погодити нові правила для капіталу банків і ліквідності до грудня цього року.
За даними Європейського центрального банку (ЄЦБ), на кінець 2007 року обсяг кредитів, виданих банками споживачам і компаніям в єврозоні, складав 145% ВВП в порівнянні з 63% в США.
При цьому обсяг коштів, притягнених на боргових ринках, в єврозоні склав 81%, в США - 168% ВВП.
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер напередодні заявив про те, що "відмінності в думках про вимоги до капіталу звужуються", зазначивши, що не чекає ухвалення рішення з цього питання під час зустрічі в Пусані.
За його словами, "спільний і послідовний" підхід дозволить зміцнити світову економіку.
Як США, так і Європа виступають на захист регулятивних моделей, заснованих на їх власних правилах, прийняття яких в міжнародних масштабах надасть банкам того або іншого регіону конкурентні переваги, зазначає Д.Елліотт.
Обговорювані зміни вимог до капіталу банків були запропоновані Базельським комітетом в грудні минулого року. Вони передбачають, зокрема, збільшення обсягу і якості активів на балансах банків, підвищення вимог до резервів ліквідності, а також посилення вимог до показників левереджу.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас