"Ъ": Заради пенсії прийдеться попрацювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Заради пенсії прийдеться попрацювати

7777
Одним з ключових пунктів оприлюдненої адміністрацією президента "Програми економічних реформ на 2010-2014 роки" повинна стати зміна пенсійної системи. Необхідність її перегляду викликана низьким рівнем соціального захисту. Зараз дохід 55% пенсіонерів не перевищує 800 грн. ($100), притому що обсяг пенсійних витрат в 2009 році досяг 18% від ВВП, а 40% доходів Пенсійного фонду склали субвенції з держбюджету.
В адміністрації президента називають низку чинників, що посилюють проблему: низький пенсійний вік у жінок - 55 років, численні пільги за професійною і соціальною ознакою, тінізація економіки, що призводить до низького рівня залучення населення до пенсійного страхування, а також недостатня диференціація механізмів пенсійного забезпечення.
Першочерговими кроками (до кінця 2010 року) у вирішенні проблеми повинні стати фіксований розмір пенсійного внеску для приватних підприємців і обмеження максимального розміру пенсій (обговорюється - у розмірі 12 прожиткових мінімумом для непрацездатних). Основні заходи пропонується реалізувати в середньостроковій перспективі - до кінця 2012 року. Україні запропоновано поступове (протягом десяти років) підвищення пенсійного віку жінок до аналогічного рівня у чоловіків - 60 років. Із розрахунків адміністрації президента, це дозволить вже до 2014 року знизити пенсійні виплати до 12% від ВВП.
В довгостроковій перспективі (до кінця 2014 року) пенсійний вік обох гендерних категорій може бути підвищений до європейських стандартів - 65 років. Це торкнеться лише тих громадян України, яким до 2012 року буде менше 35 років. Трудовий стаж, що дозволяє раніше цього терміну вийти на пенсію, буде збільшений з 25 років до 35 років з одночасним підвищенням коефіцієнта розрахунків кожного року роботи понад нормований стаж. Зараз в ЄС середній вік виходу на пенсію складає 60 років (у Греції, яка переживає гостру бюджетну кризу, - 58 років), велися дискусії про його підвищення до 65 років (тепер - до 70 років).
Президентські ініціативи співпадають із рекомендаціями Світового банку, що радив Україні щорічно протягом десяти років підвищувати пенсійний вік для жінок на півроку. "Ми брали участь в розробці цієї стратегії, і багато наших пропозицій було враховано", - говорить старший фахівець банку з питань соціального захисту Катерина Петріна. Ще в минулому році представники Партії регіонів категорично відмовлялися підтримувати такі пенсійні ініціативи. Тому в нинішній опозиції не вірять в реалізацію запропонованих змін.
"Виникає питання: чи існує політичний попит на такі реформи. Відповідь на нього можна знайти в деклараціях і діях нинішнього уряду. Вони прямо суперечать тому, що закладене в цій програмі", - вважає екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. На його думку, влада декларує реформи лише для відновлення співпраці з МВФ. У Кабміні не квапляться із запровадженням пенсійної реформи.
"Позиція міністерства полягає в тому, що збільшення пенсійного віку - це останній крок, для виходу з ситуації, що склалася, потрібно використовувати інші засоби. В будь-якому разі ні в нинішньому році, ні, швидше за все, в наступному підвищення не планується", - сказав прес-секретар Міністерства праці і соціальної політики Михайло Кухар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас