Києву загрожує падіння у боргову яму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Києву загрожує падіння у боргову яму

Казна та Політика
2784
Відповідальний за економіку віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, як повідомляє "Kyiv Post", визнав, що МВФ критично дивиться на український бюджет, прийнятий парламентом наприкінці квітня, і тому переговори про новий пакет допомоги для Києва не відновилися. Бюджет виконується, навіть з урахуванням вимоги МФВ про те, що дефіцит ВВП повинен бути на рівні 6% і нижче. Тільки ось у видатковій і прибутковій частинах документу передбачаються нереалістичні цілі, пише видання NZZ-Online.
Креативне творення бюджету
Офіційні статистичні дані викликають недовіру, так само як і те, яким чином цей бюджет побудований, і той факт, що немає кроків для виправлення ситуації зі штучно заниженими цінами на газ для населення і зміни пенсійної реформи. Віктор Пинзенник, колишній міністр фінансів, який пішов у відставку минулого року, коли тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запланувала нереальний бюджет, за своїми підрахунками впевнений, що падіння ВВП може бути до 16%.
Інші аналітики не настільки песимістичні, тим не менше, більшість припускає падіння ВВП на 8-10%. Додатково до цього, 5,3% бюджету займають видатки на газові субсидії, пенсійний фонд і витрати на рекапіталізацію банківського сектора. Віталій Ваврищук, з брокерської фірми BG Capital, як передає "Kyiv Post", вважає, що держбюджет формувався для того, щоб "на папері" виконати вимоги МВФ.
Разом з необхідністю усунення істотних витрат і додаткових розрахунків, другою проблемою бюджету є непрогнозованість подальшого економічного розвитку. Ваврищук прогнозує зростання доходів від податків на тлі поліпшення економічні клімату на 20-25%. У той час як міністерство фінансів очікує зростання на 36%. Віце-прем'єр-міністр Тігіпко впевнений у собі. У першому кварталі поточного року зростання ВВП склало 5% відносно відповідного періоду минулого року. До кінця квітня ця цифра склала 8%. У бюжет заплановано 3,7% зростання. У той же час слід зазначити, що це зростання порівнянне з 2009 роком, коли темпи падіння ВВП досягали 15%. Крім того, уряд навряд чи погодиться зменшити витрати на соціальну сферу. Президент Янукович, який прийшов до влади на хвилі популізму, боїться, як ножа, підвищення цін на газ або зміни пенсійного віку.
МВФ стає більш категоричним
Якби МВФ у минулому році - піковому кризовому році для України, будь-що провів переговорний процес про умови отримання допомоги для того, щоб не допустити можливого "задушення" країни, кажуть коментатори, це було б дуже важливо. Особливо тепер, на тлі посилення через грецьку кризу фінансової дисципліни. Поки ж дата приїзду місії МФВ до Києва невідома, хоч новий уряд і продовжує запевняти про отримання чергового траншу.
Переклад Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас