Розпад союзів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпад союзів

Казна та Політика
765
У 2010 р. ринок кредитних спілок підлягає масовому переліцензуванню. Учасники ринку побоюються чисток з боку Держфінпослуг і вимагають введення безстрокових ліцензій.
На ринку кредитних спілок (КС) 2010 р. стане періодом масового переліцензування. Справа в тому, що, на відміну від страхових компаній (СК) і недержавних пенсійних фондів (НПФ), КС досі мають строкові ліцензії. При цьому саме в 2010 сотні КС будуть змушені звернутися до регулятора для продовження своїх ліцензій. Учасники ринку побоюються, що Державна комісія з регулювання ринку фінансових послуг (Держфінпослуг) скористається даною ситуацією для проведення "чистки" ринку.
При цьому експерти вважають, що в результаті з ринку можуть піти як проблемні, так і цілком життєздатні КС. "На жаль, такий ризик існує. Установа, яка стабільно працює, може зіткнутися з низкою формальних проблем і бюрократичних процедур", - зазначає Іван Вишневський, голова правління об'єднання кредитних спілок (ОКС) "Програма захисту вкладів". Не варто забувати, що за час кризи значно зменшились кредитний і депозитний портфелі КС. "Багато КС, які вчасно розрахувалися за своїми зобов'язаннями в попередні періоди та не мали заходів впливу з боку Держфінпослуг, працюють на межі рентабельності", - говорить пан Вишневський. За його словами, подальше скорочення активів може призвести до негативних наслідків, таких як подальше скорочення персоналу КС, збитковість діяльності, ініціювання ліквідації КС. А ймовірність подальшого погіршення показників ринку досить велика. Нагадаємо, за підсумками 2009 р. сукупний капітал КС зменшився на 55%, до 765 800 000 грн., а загальні активи - на 30,5%, до 4,2 млрд грн. Обсяг депозитних внесків до кінця року впав на 25%, до 2,96 млрд грн.
При цьому потрібно враховувати той факт, що, втративши ліцензії на залучення вкладів на депозитні рахунки, КС може працювати тільки з наявними вкладами, а отже, практично не має можливості виправити своє фінансове становище. Не варто забувати, що Держфінпослуг поки так і не вирішила питання організації рефінансування КС з боку Нацбанку або комерційних банків. Можливості ж членів КС поповнювати капітал установи найчастіше виявляються мінімальними.
"У зв'язку з цим КС, які зуміли побудувати адекватну фінансову політику і виконують зобов'язання перед вкладниками, можуть стати" заручниками "формальної процедури переліцензування", - вважає Іван Вишневський. З ним погоджується Андрій Оленчик, радник правління Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС): "Зараз можна стратити сотні КС, які із деякими втратами, але пережили кризу і мають шанс жити далі".
Лист у вічність
У сформованій ситуації ОКС "Програма захисту вкладів" та ВАКС звернулися до регулятора з листом, в якому закликали голову Держфінпослуг Василя Волгу як можна швидше ввести на ринку безстрокові ліцензії. Тим більше що незадовго до зміни керівництва Держфінпослуг ринок зміг завершити переговори з командою Віктора Суслова (звільнений з посади голови Держфінпослуг 22 березня 2010). Актуальність зміни ліцензійних умов для КС в 2009 р. різко зросла, тому що занадто велика кількість КС в умовах наростаючого фінансової кризи ризикувала втратити ліцензії, не маючи можливості повною мірою відповідати встановленим вимогам. У результаті переговорів у грудні 2009 світ побачив проект розпорядження Держфінпослуг "Про затвердження змін до ліцензійних умов здійснення діяльності КС з надання фінансових послуг".
Зміни як раз і передбачають введення безстрокових ліцензій. Проте даний документ занадто довго перебував на узгодженні в різних держорганах. Потім Держкомісія пережила масштабні кадрові зміни, які призупинили ухвалення багатьох проектів нормативних документів.
Не встигли
Слід зазначити, що введення безстрокових ліцензій обговорюється на ринку досить давно. За словами Андрія Оленчика (в 2003-2008 рр.. обіймав посаду директора департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг), регулятор, проводячи в 2004 р. першу масову видачу ліцензій присутнім на ринку КС (строком на три роки), планував у 2007 р. провести чистку ринку, а до 2010 р. почати видавати КС безстрокові ліцензії. Однак, оскільки підготовлені проекти змін до ліцензійних умов так і не були прийняті, немає ніяких гарантій того, що новий склад Держкомісії захоче приймати проекти документів, підготовлені попередниками. Зазначимо, що ВАКС і ОКС "Програма захисту вкладів" у своєму листі ініціювали проведення спільного засідання представників ринку і Держфінпослуг щодо цього питання. Як повідомляють учасники ринку, дана зустріч була призначена, а згодом перенесена регулятором на невизначений термін.
Поки ж Держфінпослуг прийняла наказ № 133 від 06.05.10 р. "Про затвердження плану заходів, спрямованих на захист інтересів споживачів фінансових послуг". Даний документ передбачає проведення перевірок учасників ринків небанківських фінансових послуг на предмет невиконання у попередні роки приписів регулятора та інших заходів впливу регулятора. Також чиновники мають намір перевірити, чи є у небанківських фінустанов ліцензії, які вони не використовують. Більш того, перевіряти будуть також фінансову звітність установ, щоб з'ясувати, чи виконуються нормативи і вимоги до активів, їх ліквідності та диверсифікації. Відносно КС регулятор також має намір перевірити, чи дотримувалися КС чинного законодавства при проведенні загальних зборів своїх членів.
"За результатами проведеної роботи внести пропозиції щодо змін до плану проведення перевірок суб'єктів нагляду і надати пропозиції щодо плану невідкладних заходів за виявленими порушеннями чинного законодавства", - сказано в затвердженому Держфінпослуг плані заходів.
На жаль, слід визнати, що регулятор має всі шанси знайти купу порушень за підсумками перевірки ринку. Нагадаємо, що на початку року про виявлені правопорушення на ринку КС відзвітувало МВС. Зокрема, Департамент держслужби боротьби з економічною злочинністю МВС України подав інформацію про те, що за 2009 р. на ринку були зафіксовані 779 злочинів у сфері небанківського кредитування, 97 службовцям КС було висунуто звинувачення у розкраданні коштів КС.
Експерт - про масовість
Андрій Оленчик, радник правління ВАКС з питань стратегії розвитку:
- Усі КС, які були на ринку у момент перереєстрації, отримали ліцензії в 2004 р. Це відбувалося масово, ліцензії отримували сотні закладів. Ліцензії були видані на три роки і, само собою, закінчилися в 2007 р. Тоді була прийнята норма, згідно з якою КС, до яких регулятор приймав заходи впливу, отримували ліцензії на три роки, а ті, які працювали без порушень - на 5 років. Співвідношення було приблизно один до трьох: один КС отримував п'ятирічну ліцензію, а три - трирічну. Я думаю, що у 350-400 КС ліцензії закінчуються як раз в 2010 р. Вийшло, що коли на посаду голови Держфінпослуг прийшов Василь Волга, процес переліцензування опинився в розпалі. Необхідно, щоб нове керівництво Держкомісії пояснило, що збирається робити: завершити те, що почав Віктор Суслов, або ні. Введення безстрокових ліцензій не позбавить дані КС від необхідності переліцензування в поточному році, але виключить цю необхідність в майбутньому.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас