Точка зору: Боргова криза в ЄС не зробить прямого впливу на економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Боргова криза в ЄС не зробить прямого впливу на економіку України

309
Боргова криза в Євросоюзі і викликане нею ослаблення євро по відношенню до долара США знизить конкурентоспроможність українського експорту на європейському ринку і стимулюватиме зростання імпорту з країн єврозони, проте негативний вплив на економіку України багато в чому нівелюється невеликою питомою вагою Західної Європи в структурі зовнішнього товарообороту країни. Про це йдеться в макроекономічному огляді інвесткомпанії "Драгон Капітал" із посиланням на її головного економіста Олену Белан.
За її словами, масштаби впливу боргової кризи в ЄС і коливань курсу долар/євро на економіку України в цілому будуть не такі значні, як у її сусідів по регіону. Як відзначає експерт, постачання до Західної Європи займають лише 21% сукупного експорту товарів з України, тоді як для Росії цей показник складає 46%, а для країн Центральної і Східної Європи - від 47% до 77%.
"Тому зниження внутрішнього попиту в країнах Європи унаслідок вимушеного скорочення бюджетних витрат мало вплине на економіку України", - вважає О.Білан.
Більше того, на її думку, структура торгівельних потоків між Україною і ЄС дозволяє говорити і про позитивний вплив девальвації євро. Зокрема, експерт прогнозує, що здешевлення виробленого в ЄС устаткування у зв'язку зі зниженням курсу євро сприятиме пожвавленню інвестиційної активності в Україні. При цьому вона підкреслила, що продукція машинобудування, зокрема, устаткування, є найбільшою статтею постачань до України з єврозони. При цьому 40% всієї продукції машинобудування Україна імпортує саме з Європи.
В той же час, експерт відзначає, що основною статтею експорту з України до Європи є сталь. Проте враховуючи, що на постачання в країни ЄС припадає всього 10% українського експорту сталі, для всієї сталеливарної галузі і економіки України в цілому визначальне значення матиме динаміка попиту і цін на продукцію металургії в світі і ключових для України ринках - Близькому Сході, Північній Африці, країнах СНД.
Експерт також вважає незначними ризики поширення кризових явищ через банківську систему, незважаючи на те, що українська банківська система досить щільно інтегрована з фінансовим сектором ЄС. За її словами, серед європейських країн, чиї банки вважаються вразливими, в українській банківській системі представлена лише Греція, що займає 1,4% в загальній структурі активів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас