Уряд РФ і Газпром прийняли рішення про рівнодохідність цін на газ в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд РФ і Газпром прийняли рішення про рівнодохідність цін на газ в 2014 році

Енергетика
253
Уряд РФ і "Газпром" прийняли рішення про вихід внутрішніх цін на газ на рівну прибутковість з експортними в 2014 році, повідомив міністр енергетики Сергій Шматко на брифінгу за підсумками засідання уряду РФ. Він відзначив, що дане питання обговорювалося на раді директорів "Газпрому", членом якої він є.
"Був складений графік перехідного періоду", - сказав міністр.
Згідно з цим графіком, до 2014 року планується на 100% рівнодохідності цін.
В 2006 році, до зльоту нафтових (а услід за ними і газових) цін і до фінансової кризи, уряд вирішив, що ціни на газ в Росії зростатимуть прискореними темпами з тим, щоб з 2011 року вийти на рівень рівної прибутковості з експортними. Проте через фінансову кризу уряд сповільнив темп збільшення регульованих цін і означає перехід на рівнодоходні ціни з наступного року обернувся б дуже великим їх стрибком. У результаті ціна на газ в 2011 році зросте на 15% - вона буде розрахована за формулою рівнодохідності, але до неї буде застосований 45-процентний дисконт. В майбутньому розмір знижки повинен буде скорочуватися.
Вихід на рівнодохідність в 2014 році є найбільш оптимістичною точкою зору на розвиток газового ринку і вимагає, згідно з розрахунками експертів, щорічне зростання цін більше 15%.
Тим часом, через падіння попиту і відсутності доступу російських незалежних виробників до експорту, вільні ціни на газ на російському ринку вже опускаються нижче регульованих.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас