Масло покривають позолотою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Масло покривають позолотою

Аграрний ринок
1062
Продукту все менше - ціни все вищі. І навіть сезонного зниження, за прогнозами аналітиків, чекати не варто. У 2010 р. несприятливі тенденції на українському ринку вершкового масла лише посилилися. За даними консалтингової компанії ТОВ "Інфагро", ціна в опті вже дійшла до 35 грн. за 1 кг. Торік в цей самий період вартість масла була на рівні 24 грн. за кг. Як відзначив директор консалтингової компанії ТОВ "Інфагро" Василь Вінтоняк, ще місяць тому вартість вершкового продукту складала 23 грн. за кг.
Причин для такого розвитку подій декілька. Перш за все, це повільне збільшення випуску продукту і висока активність покупців. "Це також і світове зростання вжитку молочних продуктів", - зазначає аналітик. На думку аналітиків, не сприяє зростанню виробництва масла в Україні і світова кон'юнктура на ринку сухого молока. Адже зниження цін на сухе молоко призводить до зниження рентабельності виробництва масла.
Якщо ще кілька років тому молочні компанії активно переробляли молочну сировину на сухе молоко і масло, то тепер через низькі ціни на зовнішніх ринках цього року навіть крупні виробники, наприклад "Західна молочна група", від такого виробництва відмовляються і якщо і виробляють сухе молоко, то лише для власних потреб.
Не останню роль також зіграло стрімке зростання світових цін на масло, яке спостерігалось протягом квітня-травня. І якщо минулого року на ринку було багато пропозицій і за нижчими цінами, то зараз ситуація кардинально змінилася. Так, білоруське масло в 2009 р. було на рівні $1800 за т. У 2010-у ціна збільшилася більш ніж в два рази, до $3700 за т.
Минулий рік Україна активно заповнювала власний брак масла білоруським. Обсяги постачань з братської держави зросли в кілька разів. Так, лише за січень-серпень 2009 р. було імпортовано більше 5 тис. т вершкового масла. Цей показник в 10 разів перевищує торішні обсяги зовнішніх закупівель.
В поточному сезоні ситуація змінюється. Білоруські виробники не можуть покрити всі потреби України, адже у неї купують продукцію також і російські компанії. Всього у 2010 р. білоруси планують збільшити обсяг експорту молочної продукції до 3,7 млн. т. Як повідомила перший заступник міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Надія Котковець, із загального обсягу експорту до Росії буде продано 2,8 млн. т.
В таких умовах європейське масло навіть з врахуванням мит стає цікавим для нашого ринку.
Крім того, причиною експерти називають і те, що виробники стали збільшувати об'єми закладки вершкового масла. Один з учасників ринку, компанія "Молочний Альянс" ( ТМ "Яготинське") в 2009 р. збільшила переробку масла вершкового на 9%, до 4,3 тис. т. У червні ситуація на ринку може помітно змінитися. З врахуванням зростання цін на масло, і приймаючи до уваги збільшення пропозиції сировини, виробництво масла може значно зрости, що призведе до зниження цін.
Однак до рівня цін минулого року вершкове масло вже не наблизиться. "Ціна впаде, але не набагато, нижче 30 грн. за 1 кг в опті воно коштувати вже не буде", - говорить Василь Вінтоняк.
В умовах дефіциту і високої ціни на тлі падаючої платоспроможності населення виробники пропонують споживачеві замінити вершкове масло доступнішим спредом. Колосальне зростання в цій категорії було помічено в кінці 2009 р. Так, якщо частка ринку вершкового масла компанії "Тера Фуд" (ТМ "Тульчинка") складає 2,7%, то у виробництві спредів - 44%. Впродовж поточного року конкуренція за сировину (сире молоко) лише посилиться. Поголів'я великої рогатої худоби, що знижується, і відсутність державних програм, що діють, можуть призвести до повної переорієнтації України в країну - імпортера вершкового масла.
Останньою пропозицією з порятунку галузі стали дотації на тваринництво у розмірі 3 млрд. грн. Така цифра закладена в стабілізаційному фонді, який передбачений бюджетом. За словами заступника міністра аграрної політики Івана Демчака, 1 млрд. грн. з цієї суми заплановано на відшкодування частини вартості від реконструкції і будівництва комплексів для утримання тварин. Передбачається також підтримка програми оновлення поголів'я тварин в основному стаді.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас