ВР може стати об'єктом ворожого поглинання через різке зниження ціни акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР може стати об'єктом ворожого поглинання через різке зниження ціни акцій

Енергетика
469
BP може стати об'єктом ворожого поглинання після аварії на нафтовидобувній платформі в Мексиканській затоці, яка призвела до загибелі 11 осіб і найбільшої в історії США екологічної катастрофи, оскільки акції компанії різко подешевшали.
Як пише Financial Times, ринкова капіталізація BP зменшилась настільки, що вперше за десятиліття її конкуренти можуть дозволити собі її поглинання. З 20 квітня, коли сталася аварія на платформі Deepwater Horizon, акції компанії втратили в ціні 34%.
На початок 2010 року ринкова капіталізація BP перевершувала багато крупних нафтових компаній світу, включаючи Shell, проте за підсумками торгів в середу BP коштувала $115 млрд - менше, ніж ExxonMobil ($280 млрд), PetroChina ($278 млрд) або Shell ($159 млрд).
Технічно всі перераховані компанії можуть купити BP, проте після випадку в Мексиканській затоці їм доведеться мати справу не лише з активами компанії, але і з великими збитками і серйозними проблемами репутації. За попередніми оцінками аналітиків, витрати, пов'язані з ліквідацією наслідків аварії, штрафами і компенсаціями, складуть до $20 млрд і можуть зрости у декілька разів, якщо витік нафти не буде припинений в найближчі тижні.
У зв'язку з такими величезними витратами навряд чи інвестиційні банки рекомендуватимуть своїм клієнтами купувати різко BP, що подешевшала, вважають економісти. Проте, трейдери упевнені, що обвал вартості акцій BP дає Shell унікальну можливість, яка, швидше за все, більше ніколи не представиться. В той же час представники інвестбанків стверджують, що злиття BP і Shell мало б сенс років шість тому, а зараз Shell ні в якому разі не варто цього робити.
"Збільшення розмірів не вирішить проблему доступу до ресурсів, - вважає один із банкірів, що побажав залишитися невідомим. - Мегазлиття в нафтовому секторі раніше укладали заради економії і досягнення синергії за рахунок масштабу, але не зараз".
Крім того, поглинання BP - другого за розмірами постачальника газу в США, наприклад, ExxonMobil - лідером американського газового ринку викличе негативну реакцію у регуляторів, особливо на тлі різкого погіршення ставлення до нафтової галузі після аварії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас