"Кредит-Рейтинг" визначив країни СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кредит-Рейтинг" визначив країни СНД

515
На думку авторів, вона призначена для оцінки кредитного ризику позичальника, що здійснює свою діяльність на території країн СНД, а також оцінки окремих боргових інструментів таких позичальників.
За словами генерального директора "Кредит-рейтингу" Станіслава Дубка, рейтингова оцінка за регіональною рейтинговою шкалою дає можливість порівняти кредитоспроможність різних за своєю суттю суб'єктів економіки - суверенний уряд, органи місцевої самоврядності, банки, страхові компанії, підприємства різних секторів економіки - усередині окремого регіону.
Регвон у даному контексті є низкою країн, об'єднаних тісними торговельно-економічними зв'язками з порівняним рівнем розвитку трансформаційних процесів і соціально-економічного розвитку.
"Рейтинги за регіональною шкалою СНД надалі можуть послужити індикаторами, що дозволяють порівняти кредитоспроможність компаній, розташованих в різних країнах регіону. В порівнянні з рейтинговою оцінкою за шкалою міжнародних агентств, рейтинги за регіональною шкалою СНД несуть більший обсяг корисної інформації для внутрішньорегіонального інвестора", - говорить Дубко.
Суверенні кредитні рейтинги за регіональною шкалою СНД розділені на дві категорії: спекулятивні (від cisD до cisBB) та інвестиційні (від cisBBB до cisAAA). Рейтинг cisD означає дефолт, а cisAAA - найвищу кредитоспроможність позичальника. Є також проміжні значення, які позначаються знаками плюс (+) і мінус (-). Кожен рейтинг має прогноз, який може бути стабільним або таким, що розвивається, позитивним або негативним. Стабільний прогноз означає, що на даний момент немає передумов для зміни рейтингу протягом року. Прогноз розвитку вказує на високу вірогідність того, що рейтинг може змінитися протягом року. Позитивний прогноз вказує на можливість його підвищення протягом року, негативний - на можливість зниження.
На даний момент суверенні кредитні рейтинги за регіональною шкалою привласнені 11 країнам СНД (див. таблицю), причому найвищий суверенний рейтинг - cisААА - привласнений Російській Федерації.
Україну віднесли до категорії cisА, до якої включено країни, які зберігають досить високі показники соціально-економічного розвитку і бюджетно-фінансової забезпеченості, але чиї рейтинги обмежуються низкою індивідуальних стримуючих чинників. Нижчі суверенні кредитні рейтинги за регіональною шкалою СНД привласнені Республіці Таджикистан і Киргизькій Республіці у зв'язку з високим ризиком виникнення внутрішньополітичних конфліктів.
Втім, на думку конкурентів, в країнах СНД модель, заснована на оцінці суверенних рейтингів, не працює. "Привласнити країні рейтинг у вигляді букви може кожен школяр, але, використовуючи лексику Мінфіну РФ, рейтинг має бути контактним і індивідуальним. Тобто з урядом рейтингове агентство повинне укласти договір, при цьому уряд повинен надавати РА інформацію, яка не є публічною (наприклад, про виконання бюджету країни). А без цього суверени - це просто букви, - упевнений директор РА "Експерт-рейтинг" Володимир Духненко.- Тому набагато ціннішим є не привласнення псевдорейтингів уряду, а контакт з комерційним клієнтом, який зацікавлений в просуванні своїх продуктів і послуг в Україні. Введення суверенів - це швидше піар-хід, ніж реальний бізнес".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас