Греція проведе приватизацію ряду державних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція проведе приватизацію ряду державних активів

Казна та Політика
408
Греція проведе часткову приватизацію державної залізничної компанії Hellenic Railways, а також продасть пакети акцій поштової служби Post Office і водопровідних компаній, які ведуть свій бізнес в Афінах і Салоніках, в рамках програми по скороченню держвитрат, передає РБК з посиланням на Associated Press.
У рамках проекту приватизації залізничного перевізника Афіни продадуть 49% акцій оператора Trainose, що належить Hellenic Railways. Крім цього, планується розпродати 39% Post Office, а також 10% акцій афінського водопровідного оператора і 23% - компанії Салоніків.
За словами міністра інфраструктури і транспорту Греції Димитрис Реппаса, Hellenic Railways (монополіст на ринку вантажних і пасажирських перевезень країни) несе щорічні збитки в 1 млрд євро. Крім того, міністр відзначив, що підтримка залізничних перевезень занадто дорого обходиться Афін.
"Подібна ситуація не може тривати надалі", - відзначив Реппас.
Тим не менш ні Реппас, ні ряд інших грецьких міністрів не називають можливого прибутку від продажу державних активів. Однак, зважаючи на плани часткової приватизації державних підприємств, Афіни заявляють про свої наміри виручати по 1 млрд євро щорічно протягом найближчих трьох років.
Відзначимо, часткова приватизації грецьких державних активів передбачена урядовою програмою по скороченню бюджетного дефіциту, який у 2009 р. досяг позамежних 13,6% ВВП. Серед можливих об'єктів приватизації також фігурують підприємства охорони здоров'я, комунального господарства, банки, казино, нафтопереробні заводи і телекомунікаційні компанії.
Нагадаємо, 18 травня Греція отримала від Євросоюзу перший транш кредиту в розмірі 14,5 млрд євро. Раніше 5,5 млрд дол. перевів Афінам Міжнародний валютний фонд (МВФ). Усього перший транш, наданий Євросоюзом і МВФ, склав 20 млрд євро. Загальна ж сума кредиту, розрахованого на три роки, перевищує 100 млрд євро.
Нагадаємо, 2 травня прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу оголосив про укладення угоди з ЄС і МВФ про надання кредиту в розмірі 45 млрд євро щорічно на порятунок грецької економіки.
Договір передбачає нові жорсткі заходи зі скорочення дефіциту державного бюджету Греції. Виступаючи на засіданні, глава уряду заявив, що країні "необхідно йти на жертви", щоб уникнути банкрутства.
Держборг Афін оцінюється в 300 млрд євро, а дефіцит бюджету за підсумками минулого року був переглянутий з 12,7% до 13,6% від ВВП. При цьому грецький уряд зобов'язався знизити бюджетний дефіцит до 8,7% до кінця року, а до кінця 2012 р. - До рівня нижче 3%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас