"Ъ": Нацбанк виграє в карти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк виграє в карти

Валюта
1220
Конфлікт між банками і платіжними системами, пов'язаний із спробами створення в Україні єдиного платіжного простору, призвів до внесення до парламенту відповідних законопроектів. Їх прийняття дозволить НБУ встановлювати правила роботи міжнародних платіжних систем (МПС) і регулювати розмір комісій, які стягуються МПС з кожної трансакції. Учасники ринку не проти контролю з боку НБУ, а представники МПС вважають, що це порушує міжнародні норми.
Вчора представник парламентської коаліції народний депутат Юрій Полунеєв зареєстрував у Верховній Раді законопроекти №6465 і №6466, кардинальним чином змінюючі правила роботи платіжних систем в Україні. Документами вносяться зміни до законів "Про Національний банк" і "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні" і передбачається розширення повноважень НБУ з регламентації клірингових операцій із застосуванням платіжних карт.
За проектом, клірингова організація має бути виключно резидентом, і всі взаєморозрахунки з оплати операцій, проведених за допомогою випущених українськими банками платіжних карт, слід проводити через неї лише в гривні. Дії МПС на території країни повинні будуть відповідати українському законодавству. МПС втратять монопольне право розміщувати на емітованій усередині країни платіжній карті лише одну торговельну марку.
Положення законопроектів серед іншого забороняють торговцям позбавляти покупців можливості розраховуватися за покупку платіжною картою, а також зобов'язали податкові органи стежити за встановленням POS-терміналів і проведенням платежів через них. З Кримінального кодексу запропоновано виключити адміністративну відповідальність за шахрайство з платіжними картами, а термін покарання збільшити до трьох років.
Внесенню законопроектів до парламенту передував конфлікт на ринку платіжних карт. За даними Комерсант-Україна, 30 квітня Нацбанк прийняв постанову №223, якою затвердив новий порядок емісії і використання платіжних карт. Регулятор передбачив можливість розрахунків платіжними картами і оплати комісій платіжним системам лише в гривні. Втім, постанова НБУ доки не зареєстрована в Міністерстві юстиції. Регіональний директор представництва MasterCard в Україні Сергій Равняго звернувся до Мін'юсту з вимогою не візувати документ, оскільки він порушує норми міжнародного права. На доказ Равняго привів висновок юридичної компанії Baker & McKenzie.
Заступник директора департаменту держреєстрації нормативних актів Мін'юсту Оксана Радіоненко повідомила, що вимоги комерційних організацій не зашкодять розгляду постанови. "Нацбанк подав нам її нещодавно, і ми вивчаємо, - підкреслила вона.- На лист MasterCard ми відповімо в установленому порядку". Виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець сподівається, що реєстрація постанови станеться до кінця тижня.
Необхідність зміни законодавства з метою позбавити МПС, що працюють в Україні, - MasterCard і VISA - монопольного права на зміну банківських комісій обговорювалась у Нацбанку на розширеному засіданні минулого тижня. Одночасно Антимонопольний комітет почав розслідування з цього питання. У VISA говорять, що комітет доки не звертався до них за інформацією, а вимоги до них називають невмотивованими. "У нас дуже гнучкий підхід до емітентів, - заявив директор із роботи з органами державної влади компанії VISA Дмитро Вишняков.- Чим більше обсяг трансакцій через банк, тим менше банк платитиме комісій. В Україні зняття готівки через банкомати досягає 95% сум операцій, а в Європі лише 15%, решта - безготівкові платежі, тому ринок і регулюється таким чином".
Сергій Равняго 28 травня звернувся до президента Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова та голови Верховної Ради Володимира Литвина з попередженням про можливі негативні наслідки ухвалення законопроектів Юрія Полунеєва, які "серйозно вплинуть на здатність МПС працювати в Україні". Він також повідомив про ситуацію, що склалася, чиновників США і Євросоюзу. У MasterCard побоюються створення монополії НБУ на здійснення розрахунків із трансакцій з використанням карт в Україні, отримання платіжними організаціями, що не володіють правом на торговельну марку платіжної системи, повноважень вносити зміни до правил платіжних систем, а також створення єдиної клірингової установи.
Полунееє, який є членом ради НБУ і секретарем комітету Ради з питань фінансової і банківської діяльності, упевнений, що ці побоювання необгрунтовані: "Редакція пунктів закону повністю відповідає законодавству України і здоровому глузду. Ми врахували всі пропозиції з імплементації нормативної бази, яка регулює фінансові ринки, а також нагляд, що існує в Євросоюзі".
На думку учасників ринку, МПС спробують не допустити ухвалення законів в запропонованій редакції. "Вони хотіли зробити все можливе, аби проект не був зареєстрований, а в четвер Приватбанк на прохання MasterCard і VISA збирає представників 'Райффайзен Банк Аваль', Укрсоцбанку, ОТП Банку і Ощадбанка, тобто тих, хто займає 'неправильну' позицію відносно цього законопроекту, - розповіло джерело на банківському ринку.- Створення саморегульованих організацій позбавить Приватбанк монопольного впливу на ринок". Вчора перший заступник голови правління Приватбанку член ради директорів VISA Микита Волков на дзвінки не відповідав, а заступник правління Ощадбанку Олександр Гришко не заперечував цю ініціативу голови правління Приватбанку Олександра Дубілета. Він зазначив, що метою будь-якого законопроекту має бути поліпшення якості послуг для споживачів: "Зараз ніхто не розуміє, хто і яку нову платіжну систему намагається запровадити і які в ній будуть ціни".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас