Україні вдасться "розкрутити" МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні вдасться "розкрутити" МВФ?

Казна та Політика
1183
Співпраця України з Міжнародним валютним фондом з урахуванням запропонованої урядом нової програми під великим питанням. І хоча Кабмін зі шкіри геть лізе, щоб догодити "інвесторові", апетит української влади, що досяг близько 19 млрд. дол на 2,5 роки, може бути не задоволений.
Від суми позики зашкалює розум, особливо, якщо згадати різку критику нинішньої влади в години її опозиції щодо Кабміну Тимошенко, який ішов на "ганебні" умови Фонду для покриття нібито бюджетних дірок. Але, заради справедливості, треба віддати належне Юлії Володимирівні - багато вимог Фонду (підвищення планки пенсійного віку, скорочення соцвиплат, зняття газових дотацій) їй вдалося не втілити в життя. Хоча одне із головних питань, куди прямували ці кошти, досі залишається без відповіді.
*** Міжнародний валютний фонд у листопаді 2008 року прийняв рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. дол. З 2008 року Україна отримала вже три транші на загальну суму близько 11 млрд. дол. Залишається четвертий транш на суму близько 4 млрд. дол. Тепер Україна пропонує нову програму співпраці на загальну суму 19 млрд дол
Відносини з МВФ останнім часом залишалися в тіні, зрідка спливаючи на поверхню. Російсько-українські зусилля із поглиблення "по саме не можу" співпраці відвернули від життєво важливого для нашої країни діалогу з МВФ. До того ж влада, звітуючи про нескінченні поїздки до Вашингтону на переговори з керівництвом Фонду, розповідала про вже майже прийнятті остаточно рішення Фондом, які, на її переконання, ніякими окрім позитивних бути не можуть. Щоправда, вона трохи лукавила з датою. За її розрахунками, "дружба" запанує у червні. Але Фонд пішов у глибокі роздуми ...
Мовчання "ягнят"
Першою "ластівкою" стала заява джерела, близького до переговорного процесу, що на сьогодні велика ймовірність того, що Міжнародний валютний фонд може відмовити Україні в допомозі. "Сьогодні ймовірність того, що МВФ відмовить Україні у продовженні співпраці за новою програмою, становить 9 до 1", - заявив співрозмовник УНІАН. При цьому він підкреслив, що однією з основних причин можливої відмови є те, що МВФ фактично впевнений, що в держбюджеті України на 2010 рік закладено істотно занижений дефіцит. "У МВФ розкусили, що реальний дефіцит в Україні, за підсумками року буде не 5,3% ВВП, як прийняли, а приблизно 14%. Крім того, у МВФ не бачать від України рішення проблем "Нафтогазу", намірів реформувати систему пенсійного забезпечення і підвищення ціни на газ для населення.
Сьогодні, враховуючи плани провести місцеві вибори восени, на реформування пенсійної системи та підвищення ціни ніхто не піде ", - сказав співрозмовник агентства. При цьому він зазначив, що, навряд чи ситуацію може змінити позиція Росії, яка заявила про підтримку продовження співпраці , оскільки цьому чинить опір керівництво європейського департаменту МВФ.
А, може, Росія виявила бажання стати "роялем у кущах" причому за принципом "прийшов, побачив, переміг" . Мовляв, я вам зробила величезну послугу, і тепер чекаю "відповідної" подяки. Адже для неї ще є білі цятки на карті України ...
В Адміністрації Президента ухиляються від прямої відповіді з приводу МВФ. Приміром, перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова, відповідаючи на запитання, чи можна сказати сьогодні конкретно, чи планує Україна продовжувати виконання діючої програми з МВФ або все ж таки домагається відкриття нової програми, сказала: "Питання про продовження співробітництва поки відкрите".
Певний подив щодо затримки з наданням позики вловлюється і в заявах глави Кабміну Миколи Азарова. Мовляв, чого ще від нас хочуть - Україна виконала всі умови, які можна було виконати на етапі підписання нової програми. Згідно з вимогами МВФ, прийнятий закон про підвищення акцизів, затверджений фінплан НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. і головне - прийнятий бюджет з дефіцитом 5,3%.
Трохи підняв завісу віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. За його словами, заходи для збільшення доходної частини державного бюджету вживаються, що і дозволить продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. При цьому він зазначив, що, зокрема, збільшенню доходної частини сприятиме новий закон про проведення держзакупівель, прийнятий Радою 1 червня ц.р. "Ми повинні переконати МВФ у доходній частині (держбюджету)", - сказав він.
Значить, з доходами у нас не все нормально. Як виявилося, і з "Нафтогазом" теж. За словами Тігіпка, зараз йде детальне вивчення фінансової ситуації в НАК. "Ми працюємо, текст меморандуму практично погоджено, туди долучено серйозний блок структурних реформ, які були внесені за ініціативою України. За рахунок цих реформ з часом ми зможемо збільшити дохідну частину бюджету, і це допоможе повернути ті кредити, які ми будемо брати", - сказав віце-прем'єр.
Його оптимізму можна тільки позаздрити ...
*** Відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік", доходи заплановані на рівні 267,452 млрд. грн., у тому числі доходи загального фонду - 218,691 млрд. грн. Витрати Держбюджету заплановані на рівні 324 млрд. грн., зокрема видатки загального фонду - 244,487 млрд. грн. Дефіцит Держбюджету заплановано у сумі 57,745 млрд. грн., або 5,33% валового внутрішнього продукту (ВВП), у тому числі із загального фонду - 25,2 млрд. грн., або 2,3% ВВП.
За січень-квітень 2010 Державний бюджет України виконано з дефіцитом 3,765 млрд. грн., у тому числі дефіцит загального фонду склав 3,875 млрд. грн. Цікаво. Раніше в ЗМІ просочувалися, нехай мікроскопічні, але все ж подробиці перемовного процесу. Це як раз і давало опозиції можливість "поговорити". У розпал скандалу спливали різні тонкощі української політики, що дозволяло, хоча б приблизно, але спрогнозувати нашу реальність. Тепер, мабуть, врахувавши всі проколи Тимошенко, уряд, щоб уникнути критики зачинив все під особливий замок. Хотілося б нагадати - немає нічого таємного, що не стане очевидним...
Образа, або недівоча пам'ять?
Дехто з експертів вважає, що надання траншу затягується через ситуацію в Європі. Вірогідність дефолту низки країн ЄС - Греції, Іспанії, Португалії, Данії, Фінляндії, Болгарії та Кіпру, де дефіцит державної скарбниці вже перевищує дозволені 3%, звичайно, напружує МВФ, який передбачається задіяти в порятунку Євросоюзу. Але у Фонді спростовують такий висновок.
Перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі на прес-конференції у Вашингтоні заявив, що всі європейські перипетії ніяк не позначаться на планах допомоги Україні.
"Ми очікуємо, що у нас буде достатньо ресурсів. Я не можу собі уявити, щоб члени нашої організації допустили ситуацію, за якої ми не могли б виконати свої зобов'язання через брак коштів", - підкреслив Ліпські. І ще одне його важливе зауваження - у питанні надання коштів Фонд буде "безстороннім" до всіх членів МВФ, "у нас універсальна організація і збалансований підхід до всіх членів".
Виходить, що щось не до ладу саме в Україні, а, може, МВФ втомився від обіцянок нашої влади, які, як правило, залишаються тільки обіцянками. Ще одним варіантом може бути добра пам'ять МВФ. Критикуючи кроки Тимошенко, Азаров якось заявив: "Враховуючи політику МВФ, який, незважаючи на провал своєї програми, продовжує гроші давати, він переслідує, перш за все, якісь свої цілі, мені незрозумілі, і, напевно, політичний підтекст тут є ". Звичайно, прикро для міжнародного кредитора, хто ж дає в позики, причому такі великі суми, не скориставшись часом продиктувати пару-трійку умов, на сьогодні альтруїстів вдень з вогнем не знайти ...
Але на цьому Азаров не зупинився, він навіть розповів, як буде виплачувати борг. "Будь-який новий уряд може поставити МВФ питання: а чому ви виділяли гроші, не контролюючи ефективність виконання програми? А раз так, то наша відповідальність за повернення цих кредитів виникає тільки тоді, коли ви (МВФ) визнаєте, що вели щодо України неефективну політику . І мова може йти тільки про списання цих ресурсів, тому що Україна не зобов'язана розплачуватися за тими кредитами, які були видані на здійснення неефективної політики ", - зазначив він.
Ці заяви були зроблені ще восени минулого року. Але слово не горобець ... На місці МВФ будь-хто би замислився ... Тим часом, гроші зараз головне. З низки експертних оцінок, в 2010 році на обслуговування держборгу необхідно близько 30 млрд. дол. Але до цієї цифри можна додати банківські і корпоративні борги, що, на думку аналітиків, може скласти в сукупності понад 100 млрд дол Таким чином, зовнішній і внутрішній борг України буде на рівні 90% ВВП.
"Заспокоюють" заяви Президента. Віктор Янукович 2 червня під час другого засіданні Комітету економічних реформ заявив, що зробить "все, щоб співпрацю з МВФ було відновлено, але щоб при цьому не впав рівень захисту бідних людей, старшого покоління, дітей, багатодітних родин". "Я тільки що розмовляв із розпорядником Міжнародного валютного фонду Домініком Стросс-Каном. Ми домовилися, що вже наступного тижня один з провідних експертів МВФ приїде в Україну і ми разом розглянемо сильні і слабкі сторони тих реформ, які ми починаємо", - зазначив Янукович .
Будемо сподіватися, що все так і буде ...
Просимо за звичкою …
Однак, зараз, як і за часів початку співпраці з МВФ, лунають думки, що Україна цілком може вижити самостійно. Так, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило вважає, що "на сьогодні гроші МВФ Україні потрібні, але не критично. Україні більш критично необхідно провести реформаторські перетворення, які б забезпечували фінансове зростання ...".
На його думку, Україні необхідно реалізувати власну програму реформ, не прив'язуючись до зобов'язань перед МВФ, і тоді апелювати до отримання такого страхового кредиту, спираючись на реалізацію програми. Експерт також зазначив, що кредити МВФ не спрямовані на відновлення зростання економіки країни. "Тому я б на сьогодні не звинувачував уряд у тому, що він не намагається з усіх сил отримати кредит МВФ", - сказав Жалило.
Чим закінчиться історія, покаже час. І не зрозуміло, який результат можна назвати позитивним. Куди йдуть гроші Фонду, нам все одно не зрозуміти, судячи з наших гаманців, не на користь "жебраків". А щодо віп-персон, то вони знайдуть застосування будь-якій позиці. До цього висновку підштовхує наступний факт. Кіпрські банки зареєстрували у квітні різкий стрибок депозитів з-за кордону. Як пише Financial Mirror, це сталося головним чином за рахунок фінансових вливань з Росії, України та інших країн СНД. У квітні депозити резидентів цих держав у банках Республіки Кіпр зросли на 638 млн. євро - до 18 млрд євро.
Шкода тільки, що ми не беремо участі у таких фінансових операціях ...
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас