Гроші опиняться в теплі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші опиняться в теплі

Казна та Політика
1087
Кабінет міністрів дозволив Києву взяти кредит на 2 млрд грн., щоб погасити борг перед підприємствами-постачальниками теплової енергії і води. Погашати позику планується за рахунок міського бюджету, для чого столична влада має намір збільшити обсяги надходжень від плати за землю і оренду комунального майна. На думку експертів, від цих ініціатив постраждають представники малого і середнього бізнесу.
Уряд постановою №371 від 31 травня дозволив Київській міській держадміністрації (КМДА) залучити кредит на 2 млрд грн. для погашення боргу перед АЕК "Київенерго" і ВАТ "Київводоканал" по компенсації різниці в тарифах на тепло- і водопостачання. Ці кошти, залучені до кінця року без тендеру, КМДА повинна буде перерахувати на рахунок "Київенерго" в Держказначействі для подальшого погашення боргу компанії перед НАК "Нафтогаз України" за поставлений газ (борг на 1 травня склав 2,058 млрд грн.). Погашати кредит влада планує за рахунок бюджету міста, збільшивши плату за землю і вартість оренди комунального майна.
Київ планує погасити борг перед "Київенерго" (на 1 червня - 1,986 млрд грн.) найближчим часом. "Ми ведемо переговори з декількома банками про надання місту позики. Сподіваємося, нам удасться залучити короткостроковий кредит з оптимальною процентною ставкою. Якщо у нас будуть труднощі, ми проситимемо в уряду дозволу продовжити термін погашення кредиту", - сказав перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. Він відзначив, що поки не йде мова про держгарантії і рефінансування позики Нацбанком. "Зараз ми прораховуємо розміри збільшення ставок оренди і плати за землю, проте я упевнений, що воно буде незначним", - заявив чиновник.
Подібний механізм погашення боргу по компенсації різниці в тарифах на теплову енергію перед "Київенерго" Київ використовував в квітні 2009 року - тоді Кабмін обіцяв за рахунок держбюджету повернути кредит міста на 1,2 млрд грн. З цієї суми 900 млн грн. надали банк "Хрещатик" і Альфа-банк. За словами голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, нормативи не дозволяють банку збільшити кредитування міста. "Ми не зможемо видати ще один кредит, тому що у нас в портфелі вже є позика Києва на 450 млн грн. Цей кредит був пролонгований на два роки, - сказав він. - КМДА можна фінансувати з точки зору кредитоспроможності, але це не короткі гроші, а довгі. До кінця року вони не зможуть розрахуватися, тому що з врахуванням бюджетного навантаження в цей період обслуговування позикових коштів буде проблематичним".
Підприємці незадоволені, що проблеми міста вирішуватимуться за їх рахунок. "Передача комунального майна в оренду і так досить витратна і довга процедура. В основному в оренду здаються невеликі комунальні приміщення під офіси або склади. Збільшення орендної плати стане додатковим навантаженням для представників малого і середнього бізнесу", - відзначає президент Союзу орендарів і підприємців Віктор Хмелевський. "У представників малого бізнесу є можливість оскаржити рішення про збільшення плати за землю в суді. Втім, не всі підприємці можуть дозволити собі юристів", - вважає перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас