Металурги зовсім запрацювались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги зовсім запрацювались

Казна та Політика
965
Світові ціни на сталь почали знижуватись через загрозу надвиробництва за підсумками року. За оцінками аналітиків, в травні під додатковим впливом поганої ситуації в європейській економіці і на фондовому ринку ціни впали на 15-17%. У червні ціни можуть знизитися ще на 5% і відіграти падіння зможуть лише в III кварталі, чекають експерти.
Збільшення виробництва сталі в світі може призвести до початку падіння цін, які стабільно зростають, починаючи з кінця минулого року, пише The Wall Street Journal (WSJ), грунтуючись на виробничих підсумках квітня. Виходячи з останніх даних, в річному обчисленні світовий обсяг виробництва в 2010 році може скласти 1,5 млрд т, притому що, за прогнозами Всесвітньої асоціації виробників сталі (WSA), річний попит становить лише 1,3 млрд т.
Занепокоєність вже висловив голова найбільшої в світі сталеливарної компанії ArcelorMittal Лакшмі Міттал, який розраховує цього року довести завантаженість потужностей своєї компанії до 80% (у 2009 році - 72%). Міттал зізнався WSJ, що його непокоїть "вірогідність того, що на ринку виникне надвиробництво".
В червні тиснути на ціни продовжить Китай, виробництво якого в квітні, за даними WSA, досягло рекордних показників - 55,4 млн т (зростання до аналогічного періоду минулого року - 27%, до березня - 4,2%). В результаті Китай в квітні збільшив експорт до 4 млн т з 2-2,5 млн т на початку року. Услід за збільшенням експорту китайські металурги почнуть знижувати власні ціни на сталь, що у свою чергу може позначитися на світових цінах, вважає аналітик MAR Мішель Епплбом, якого цитує WSJ. У травні Китай знизив внутрішні ціни на гарячекатану сталь на 3,6%, додає газета.
Падіння світових цін почалося ще в травні і склало 15-17%, говорить аналітик російського "Ренесанс Капіталу" Борис Красноженов: трейдери знизили обсяги закупівель, чекаючи моменту, коли ціни на сталь досягнуть дна. Падіння було посилене зростанням боргових ризиків країн ЄС, спекуляціями відносно уповільнення економіки Китаю та іншими геополітичними ризиками.
Споживачі зайняли вичікувальну позицію і фактично припинили поповнення запасів, говорить Борис Красноженов. Але, на його думку, в III кварталі ціни на сталь повинні почати відігравати падіння. Адже найбільші виробники залізняку - ВНР Billiton, Vale і Rio Tinto - можуть підвищити ціни на сировину в середньому на 25%; ще на 12,5% може подорожчати коксоване вугілля. Китайські металурги, не забезпечені власною сировиною, вже зараз працюють на рівні собівартості, тому і вони будуть змушені підвищити ціни, а трейдерам доведеться знову почати поповнювати запаси, говорить аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас