Аварія в Мексиканській затоці може призвести до поглинання BP конкурентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аварія в Мексиканській затоці може призвести до поглинання BP конкурентами

Енергетика
953
Акції британської нафтової компанії BP впали вчора на тлі повідомлень про те, що її інженерам знову не вдалося усунути витік нафти з аварійної свердловини в Мексиканській затоці, пише РБК daily. З часу вибуху на буровій платформі Deepwater Horizon 20 квітня BP втратила приблизно третину своєї ринкової вартості.
Аналітики не виключають, що компанія в найближчому майбутньому може стати об'єктом поглинання з боку конкурентів, серед яких називаються британо-нідерландська Royal Dutch Shell і американська Exxon Mobil.
Вчора акції BP на торгах у Лондоні впали на 13%, що стало найгіршим показником торгової сесії з цих паперів за останні 18 років. В цілому за останні півтора місяці компанія втратила приблизно 34% капіталізації.
Втеча інвесторів з акцій BP була спровокована провалом її п'ятої за рахунком спроби зупинити витік нафти, про що керівництво компанії повідомило в минулі вихідні. Вчора інженери ВР приступили до реалізації чергового плану порятунку. Тепер вони намагаються вставити в свердловину трубу нижче за прорив і поставити контейнер-ловушку для збору нафти, яку передбачається відкачувати на борт танкера.
Втім, навіть якщо BP у найближчий день вдасться повністю зупинити викид нафти, для ліквідації всіх наслідків цією найбільшої в історії США екологічної катастрофи буде потрібно багато місяців, якщо не роки. Власті США попередили громадян, що серйозні екологічні проблеми в районі катастрофи збережуться як мінімум до серпня. Вчора вартість витрат BP на боротьбу з наслідками аварії впритул наблизилася до 1 млрд дол.
Похмурі фінансові перспективи BP породили чутки про те, що компанія може бути поглинена конкурентами. Британська преса в останні дні все частіше говорить про те, що BP достатньо послабіла, щоб стати об'єктом інтересу з боку провідних гравців ринку. При цьому серед корпорацій, потенційно здатних придбати ВР, називають Royal Dutch Shell і Exxon Mobil.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас