В Україні відновлюється споживче кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні відновлюється споживче кредитування

Кредит&Депозит
2695
У 2010 році в Україні почав оживати ринок споживчого кредитування. Декілька десятків банків вже готові видавати такі позики, правда, на дуже негуманних умовах, - під 35-100% річних, повідомляє видання "Дело".
Альтернативою недешевому банківському кредитуванню для столичних жителів в 2010 р. можуть стати позики в кредитних союзах. Зараз близько 20 київських союзів вже готові поділитися грошима.
За даними Держфінпослуг, середня ставка з позик у кредитних союзах торік складала 36,4% за рік. Київ в цьому плані був дорожчим - ставки з кредитів у столичних союзах знаходилися в діапазоні 40-60%(оцінка учасників ринку). Дорожнечу київських союзів учасники ринку пояснюють тим, що столичні вкладники активніше забирали свої депозити із союзів в 2009 році, тому кредитний ресурс був дорогим.
Однак у 2010 р. деякі союзи вже заявили про поліпшення ситуації з депозитним портфелем.
При цьому керівництво союзів стверджує, що, на відміну від банків, у них немає прихованих і додаткових платежів і комісій. На ділі позичальникові все одно доведеться здійснювати невеликі додаткові платежі при отриманні кредиту. Обов'язковий для всіх вступний членський внесок в союз. Окрім цього, деякі союзи беруть одноразовий платіж як обов'язковий пайовий внесок, який потім повертають. У результаті, одноразові витрати потенційного позичальника можуть скласти від 50 до 1000 гривень. Але в середньому, при кредиті в 10 тисяч вони не перевищать 200-300 гривень.
На відміну від докризового періоду, більшість союзів позики людям "з вулиці" не видають. Фахівці союзу перевірять потенційного позичальника по базах двох бюро кредитних історій. Тим, у кого виявлять борги, грошей не дадуть.
Але навіть якщо заборгованості немає - це ще не гарантія для отримання кредиту. Чимало союзів видає кредити лише членам певних об'єднань.
На відміну від банків, 90% союзів не вимагають застав, проте хочуть, аби потенційний позичальник привів із собою поручителя.
В іншому вимоги до позичальника у всіх столичних союзів стандартні: паспортні дані, довідка про зарплату з місця роботи, ідентифікаційний код.
"Кредитники", опитані виданням, стверджують, що цього року найбільшою популярністю користуються кредити на навчання, лікування, ремонт, покупку побутової техніки і туристичні поїздки. Вони готові такі позики видавати. І навіть надавати пільги (наприклад, знижку по ставці кредиту), але лише якщо добре знають не лише позичальника, але і його оточення.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас