Тарифи підвищуватись не будуть. Коли-небудь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи підвищуватись не будуть. Коли-небудь

Казна та Політика
1890
Для киян коротка пауза в процесі підвищення тарифів на послуги ЖКП закінчилася. Столична влада підвищує вартість "комуналки" з 1 липня. Гаряча вода подорожчає на 29%, опалення - на 41%. Але це тільки початок, подорожчання буде поетапним. Принцип нагадує ампутацію у невмілого хірурга - частинами, щоб не так боляче, але розтягнута процедура мук тільки додає болю, та й підсумок один - якоїсь кінцівки все ж таки не буде.
Тому приготуйтеся - гаманець схудне, причому суттєво, і з кожним разом все більшої суми не дорахується. Якщо деякі кияни, обурення яких абсолютно логічне, знову будуть робити ставку на керівництво країни, яке стане на їх бік і відновить справедливість, чи опозицію, яка вічно рве горлянку за правду-матку, але так до кінця нічого не доводить, то, ймовірно, їх надіям не збутися.
На підтвердження цього кілька історичних довідок. 1 травня минулого року столична влада оприлюднила нові тарифи на житлово-комунальні послуги для населення, які були введені з 1 червня 2009 р. Вони були підвищені приблизно вдвічі.
*** Вартість послуги за холодне водопостачання та водовідведення при наявності квартирного або будинкового лічильника була затверджена в розмірі 3,02 грн. за 1 кубометр (до цього - 1,48 грн.), за відсутності засобу обліку - 16,61 грн. на одну особу (8,14 грн.). Вартість послуги за гаряче водопостачання та водовідведення при наявності лічильника була затверджена на рівні 13,69 грн. за 1 кубометр (7,38 грн.), без засобу обліку - 47,92 грн. на одну особу (25,89 грн.). Тариф на послугу з централізованого опалення для населення за відсутності засобів обліку теплової енергії затверджений в розмірі 2,38 грн. за 1 кв. м опалювальної площі на місяць.
Що тут почалося у Києві ... Протест киян проти "безчинств" мера Леоніда Черновецького підтримала в той час прем'єр Юлія Тимошенко. А 13 жовтня 2009 р., до речі, до цього часу тривала невизначеність і багато експертів, як втім і сама Юлія Володимирівна, радили мешканцям столиці не оплачувати ЖКП, що багато хто і зробив, поплатившись за це згодом, глава уряду заявила, що Кабмін домовився з мерією про введення з 1 листопада старих тарифів на тепло і гарячу воду. Через кілька днів Черновецький повідомив, що КМДА підписала з "Нафтогазом" і "Київенерго" меморандум, за яким у Києві з 1 жовтня до 10 травня будуть діяти знижені тарифи на ЖКП.
Однак "полегшення" склало лише 5%. Кияни були розчаровані, обіцянки "покарати" і "все виправити" так і залишилися гаслами для мітингів.
І ось знову "блага" новина. Вона пролунала 27 березня ц.р. з вуст першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка - після завершення опалювального сезону планується почати поетапне підвищення тарифів на тепло. В принципі, інформаційно нас підготували до "радощів" життя ...
*** Згідно з розпорядженням КМДА від 31 травня поточного року, тариф на гарячу воду при наявності лічильника з 1 липня встановлений на рівні 11,75 грн. за 1 куб. м. (зараз 8,80 грн.), за його відсутності в квартирах з ваннами, обладнаними душем - 41,14 грн. на одну людину на місяць (зараз 30,8 грн.). Розмір тарифу на централізоване опалення буде становити з 1 липня 2,26 грн. за 1 кв. м. опалювальної площі (зараз 1,6 грн.). Крім того, в розпорядженні зазначається, що Головне управління з питань цінової політики КМДА за результатами отриманого підприємствами висновку Державної інспекції з контролю за цінами має підготувати проект розпорядження про поетапне, з 1 вересня і 1 листопада, приведення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води до економічно обгрунтованого рівня. Цим розпорядженням визнано таким, що втратив дію з 1 липня ц.р. розпорядження мерії від 30 листопада 2009 р. "Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення".
Особливо прикро, що гарант Конституції налаштовував нас на інший лад. Після квітневих переговорів президентів України і Росії, Віктор Янукович заявив, що тарифи на газ і житлово-комунальні послуги для населення в 2010 році підвищуватися не будуть.
"Я хотів би сказати, що сьогодні, коли економіка країни перебуває в такому важкому стані, це рішення (про вартість газу), як то кажуть, дасть нам можливість дуже істотно допомогти нашій економіці. І це дасть нам можливість не підвищувати цього року ні тарифи на газ, ані тарифи на житлово-комунальні послуги. Це дасть нам можливість значно стабілізувати більшість цін на товари народного споживання і підняти рівень зростання економіки і конкурентоздатності різних галузей економіки, в яких велика складова енергетичних ресурсів ", - заявив Президент.
*** 21 квітня в Харкові під час робочого візиту Президента РФ Дмитра Медведєва в Україну були підписані доповнення до контракту на постачання природного газу між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" від 19 січня 2009 року щодо зниження вартості газу для України.
Цікаво, як тепер буде викручуватися керівництво країни з ситуації, що склалася. А, може, воно просто не згадає своїх запевнень, або буде посилатись на критичний стан справ в країні. Але у нас начебто все нормально. Саме влада розповідає нам про зростання ВВП, зниження рівня безробіття, підвищення соціальних стандартів, збільшення зарплат, відновлення економіки тощо. Щоправда, натяк на підвищення Президент зробив. В кінці травня, перебуваючи у Львові, Віктор Янукович доручив уряду і керівникам місцевих органів влади уніфікувати державну тарифну політику в сфері житлово-комунального господарства.
"Потрібно, щоб справедлива тарифна політика була основою державної політики", - сказав глава держави з урахуванням того, що в регіонах України існують різні тарифи на послуги в сфері ЖКП.
Якщо б ми поставилися до цієї заяви уважніше, то зробили б відповідні висновки. Потрібно визнати, що в Києві на сьогодні тарифи на ЖКП значно нижчі, ніж у регіонах. Тому для столичних мешканців слово "уніфікація" само собою мається на увазі зростання тарифів. Не зрозуміло лише одне, як можна заявляти абсолютно протилежні речі. Невже не можна для початку з'ясувати ситуацію, розібратися, а вже потім обнадіювати, або налаштовувати народ на необхідність затягнути пояси. У зв'язку з цим дуже хочеться згадати МВФ.
В умовах продовження співпраці України з Фондом також йшлося про підвищення тарифів і зниження соціальних виплат і пільг. А тут ще ініціатива нової влади. Вона пропонує "світовому магнатові" нову програму співпраці, що передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. дол на 2,5 роки. Але процес переговорів затягується. Як повідомило джерело, інформоване про хід двосторонніх переговорів України і МВФ, Фонд може відмовити Україні. Основна причина - підозрілість МВФ в плані дефіциту бюджету. Кабмін заявляє, що він складе не більше 5,3%, а Фонд угледів недостачу в межах 14% ВВП.
Крім того, існує неузгодженість навколо реформ "Нафтогазу", системи пенсійного забезпечення і підвищення ціни на газ для населення. Може, в цьому криється непослідовність влади у заявах про мораторій на підняття тарифів на ЖКП у нинішньому році? ..
Визначитися з тарифами намагається і Міністерство з питань житлово-комунального господарства. Воно розглядає можливість їх диференціації залежно від доходів громадян.
Голова відомства Олександр Попов зазначає: "Зараз опрацьовується питання про можливість диференційованого підходу до оплати житлово-комунальних послуг. Сьогодні населення сплачує тільки 30% за той газ, який ми купуємо у РФ. Одна справа, коли платить людина, у якої низький дохід, а інша, якщо це український мільйонер, людина з досить високими прибутками Тому питання в цьому році буде в цьому плані переглянуто, і таким чином ми знайдемо механізми, згідно з якими забезпечені люди будуть платити більш наближену до реальної вартість комунальних послуг ".
При цьому Попов висловив упевненість, що цього року значного зростання тарифів на житлово-комунальні послуги не буде. Дивно, що для нього "значне зростання"?
Експерти ж вважають, що стандарти житлово-комунальні послуги необхідно закріпити на законодавчому рівні.
Голова постійної комісії Чернігівської міської ради з питань соціально-економічного розвитку, фінансів і бюджету В'ячеслав Лебідь вважає, що "необхідно на законодавчому рівні чітко визначити ті стандарти з послуг ЖКГ, які повинен отримати кожен громадянин".
А за словами директора департаменту економічної політики та розвитку Черкаської мерії Павла Карася, вже створена Державна житлово-комунальна інспекція, між тим, поняття "стандарт комунальних послуг" немає.
"Що таке прибрана вулиця? За 19 років незалежності країни на це питання відповіді немає. Що таке тепло? Існує гігієнічний стандарт, але немає стандарту ЖКГ. Затвердили перелік послуг, а стандарту кожної послуги не існує", - підкреслює він.
Серед основних проблем житлово-комунального господарства Лебідь також назвав неринкове і заполітизоване ціноутворення на ринку комунальних послуг. На думку експерта, на законодавчому рівні слід визначити формулу, за якою формується тариф на ЖКП, "де чітко визначити частку заробітної плати в тарифі, вартість енергоносіїв, норму рентабельності і т.д.".
На думку Лебідя, якщо буде визначено ціноутворення, норма рентабельності, на ринок комунальних послуг з чітко прогнозованим ринком збуту зайде приватний капітал. "Завдяки цьому ми зможемо змінити і бюджетні співвідношення і тарифне формування, та надання якісних послуг населенню у сфері ЖКГ і збережемо комунальне господарство нашого місцевого самоврядування", - вважає він.
Поради непогані. Хоча, відповідальні за стан справ у сфері ЖКГ і так всі знають, але від цього з мертвої точки галузь ніяк не зрушить. Вона хронічно хвора, і без рішучих дій влади може "зіграти в ящик".
Одне очевидно, що народ втомився від постійних змін, причому не в кращий бік. Чергове підвищення тарифів може спровокувати масові неплатежі, як бувало раніше, і що тоді заспіває ЖКГ ... Хіба можна реанімувати вмираючого підвищенням вартості ліків. Інша справа, якщо лікування буде більш якісним. Так і з "комуналкою". Незважаючи на підвищення тарифів, галузь все одно буде знаходитися у поганому стані. Її технічні параметри, як і послуги, не відповідають сьогоденню, швидше, початку минулого століття. За підрахунками деяких експертів, для впровадження нових технологій і модернізації ЖКГ, з урахуванням енергоспоживання, необхідно близько 40 млрд. дол. І не потрібно вигадувати колесо, просто потрібно зайнятися пошуком приватного інвестора, який на рівних частках почне спільно з державою піднімати ЖКГ.
А щодо тарифів є й інші пропозиції. Лідер "Фронту змін", народний депутат Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради проект постанови про зменшення на 30% цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту, крім таксі (проект постанови зареєстрований у парламенті 21 травня під № 6423).
У документі йдеться, що відповідно до українсько-російських домовленостей від 21 квітня 2010 Україна отримала 30% знижку на природний газ до 2019 року, яка еквівалентна, за словами представників влади, 320 млрд. грн. або 40 млрд. доларів (за 10 років - ред.). Тому пропонується зобов'язати Кабінет міністрів з 1 липня 2010 року знизити на 30% ціни і тарифи на ЖКП, побутовий газ та електроенергію, а також на послуги громадського транспорту.
Прийняття постанови, підкреслюється в записці, дозволить підняти рівень матеріального забезпечення громадян України. Здається, саме цього домагається нинішня влада. Бог їй на допомогу, тим більше, що порада справді слушна ...
Олена Бистрицька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас