Асортимент фруктів може розширитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асортимент фруктів може розширитись

Аграрний ринок
478
Представники ринку ініціюють введення фіксації часу оформлення митної декларації, а також пропонують визначати митну вартість товару в прив'язці до індикативної ціни транспортування.
Відсутність прямих контрактів із постачальниками фруктів не дозволяє Держмитниці визначити митну вартість товару, що імпортується. Про це повідомив директор департаменту митної вартості і класифікації товарів Держмитниці Сергій Семка під час круглого столу "Проблеми і перспективи розвитку ринку імпортних фруктів в Україні". "Якщо ми з інших груп товарів маємо близько 60% прямих контрактів, то при ввезенні фруктів прямих договорів укладається близько 30%", - повідомив Семка. За його словами, непрозора процедура декларування не дозволяє митним органам об'єктивно визначити реальну вартість товару.
За словами директора ПП "Аркадія" Віктора Щербини, в першому кварталі держмитниця зобов'язала імпортерів здійснювати митне оформлення за цінами в два рази вище закупівельних. Чим вище вартість продукту, тим вище митні платежі, а відповідно і надходження до держбюджету. А Держмитниця, як пояснив перший заступник голови митної служби Олександр Дороховський, сьогодні розривається між двох вогнів: вона повинна забезпечити надходження на ринок дешевого продукту і виконати план вступів до держбюджету.
Як повідомив заступник голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики Микола Катеринчук, після зміни керівництва Держмитниці (у березні ц.р. новим главою відомства був призначений комуніст Ігор Калетник) середні денні надходження зросли в півтора рази і досягли 400 млн. грн. на день. Сума податків, сплачених з однієї тонни імпорту, збільшилася на 33%.
З метою забезпечення продовольчої безпеки для швидкопсувних товарів учасники ринку пропонують, аби інспектори митниці фіксували точний час подачі митній декларації, а також внесли пропозицію пускати товар у вільний обіг у день подачі декларації. Такі заходи допоможуть імпортерам уникнути втрат знизять можливість для здійснення корупційних дій з боку митних інспекторів.
Крім того, пропонується обмежити в часі оформлення митної декларації і визначати митну вартість товару за його ціною в країні-виробнику з можливістю обчислення індикативної ціни транспортування. З останнім пунктом незгодні митники: за словами Дороховського, використання індикативних цін суперечить нормам ГАТТ/СОТ.
Зазначимо: основними категоріями імпорту є тропічні екзотичні фрукти, традиційні насіннєві (яблуко, груша), ягоди, черешня і столовий виноград, а також теплолюбиві кісточкові культури (персик, абрикоса) і слива. На думку експертів, українським виробникам складно вийти на вітчизняний ринок фруктів через відсутність необхідної інфраструктури (сховищ, механізмів сортування). З цієї ж причини вітчизняна продукція не може конкурувати з імпортною. Зважаючи на це, розвинений реекспорт фруктів (в першу чергу яблук) до Росії.
За словами керівника проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Андрія Ярмака, за останні три роки спостерігається зниження імпорту екзотичних фруктів. Так, за цей час на 23% знизився імпорт бананів. Така тенденція обумовлена зниженням рівня доходів населення. При цьому за останні чотири роки на 94% виріс імпорт грейпфрутів, на 50% - мандаринів. Причиною змін в структурі вітчизняного ринку фруктів, на думку експерта, є, зниження імпортних мит в 2005 р. З цього періоду імпорт кісточкових різко збільшився. "Цього року очікується хороший урожай черешні, і вже є контракти на її експорт", - повідомив Ярмак. Також цього року слід чекати істотного скорочення об'ємів імпорту фруктів і зростання асортименту за рахунок розвитку вітчизняного виробництва. При цьому, за прогнозами експерта, можливе зростання внутрішнього виробництва ягід, заміщення імпорту вітчизняними фруктами в сегменті яблук, кісточкових і столового винограду, зростання імпорту теплолюбивих культур.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас