Точка зору: Фінансовий ринок має шанси швидко оправитися від кризи в Єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Фінансовий ринок має шанси швидко оправитися від кризи в Єврозоні

808
Криза в Єврозоні 2010 року багато в чому викликана недосконалістю регуляторів і політичними проблемами і за економічними параметрами набагато поступається кризі в США в 2008 році. Тому фінансові ринки мають шанси швидше її здолати і повернутися до траєкторії зростання, вважає керуючий директор УК "Трійка Діалог" Антон Рахманов.
"Те, що зараз відбувається в єврозоні, в абсолютному вираженні зовсім не виглядає так загрозливо, як та ситуація, в якій були США в 2008 році, і тому я б назвав цю кризу, швидше, політико-економічною, ніж чисто економічною", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в Києві.
А.Рахманов відзначив, що в єврозоні фактично немає єдиного монетарного органу, яким в Америці є ФРС. "ЄЦБ, по суті, є більш консультативно-політичним органом і за визначенням не здатний так само швидко і адекватно, як ФРС, реагувати. Тому ми бачимо таку невідповідність причин з наслідками і зовнішнім висвітленням", - вважає експерт.
Він підкреслив, що якщо в Америці борги, якими були обтяжені банки (у тому числі системотворчі), були колосальними, то відношення всієї короткострокової заборгованості Греції, Іспанії, Португалії і Ірландії до розміру європейського ВВП єврозони незрівнянно менше. "Відповідно, поточний дефіцит єврозони абсолютно не порівнянний з поточним дефіцитом американської економіки", - додав А.Рахманов.
Він вважає, що євро спочатку було достатньою мірою синтетичною валютою з тієї причини, що економічна потужність різних країн єврозони була абсолютно не адекватна одна одній.
"З одного боку, є такий стовп як Німеччина, яка перебуває практично в стані бюджетного профіциту з дуже жорсткою фіскальною дисципліною і дуже хорошим економічним станом. З іншого боку - периферійні економіки, такі як Італія або Іспанія, які як жили в дефіциті, так і продовжують в ньому жити", - пояснив керуючий директор УК "Трійка Діалог".
На його думку, через політичні амбіції і бажання експансії Євросоюз узяв під своє крило Грецію, "не кажучи вже про країни Східної Європи і прибалтійські республіки", що було основною корінною помилкою, тоді як треба було думати не про географічну експансію, а про консолідовану економічну політику.
"Але не так страшний біс, як його малюють. Я вважаю, що ми зараз не бачимо другої кризи, це всього лише відкладені наслідки американської хвилі кризи. Просто через свою відсталість і нединамічність європейські економіки і регулятори дуже довго замовчували те, що всі учасники ринку і так знали", - підкреслив А.Рахманов.
На його думку, в події значний плюс - по суті, санація ринків, в першу чергу товарно-сировинних.
"Зараз, на мій погляд, стався дуже здоровий процес: та бульбашка на ринку commodities, яка надувалася через стрімке осладлення долара, лопнула", - вважає керуючий директор УК "Трійка Діалог".
Як приклад він навів корекцію ціни нафти з $95 до $70 за барель – рівню, який значно ближчий до рівня рівноваги попиту і пропозиції.
А.Рахманов додав, що і корекція на ринках країн БРІК і низки інших країн, що розвиваються, у тому числі України, теж була абсолютно здоровою. "Пішла значна частина спекулятивного капіталу, залишилися, в основному, лише довгі гроші. Я боявся істотно більш обвального падіння", - відзначив експерт.
"Якщо не станеться ще якогось колапсу, а теоретично він може прийти з боку Азії, то зараз, коли співвідношення попиту і пропозиції на товарних ринках досягнуте, з цих рівнів ми побачимо поступальний рух на ринках", - додав А.Рахманов.
Він уточнив, що відновлення українського ринку, як ризикованішого і меншого за обсягом, йтиме з лагом за прогнозованим відновленням ринків інших країн.
"Якщо дивимося на БРІК, то першим - Китай, за ним - Індія, потім Бразилія, і тільки потім, з певним лагом - Росія. Україна йтиме з лагом за Росією", - сказав керуючий директор УК "Трійка Діалог".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас