Збитки від розливу нафти в Мексиканській затоці зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки від розливу нафти в Мексиканській затоці зростають

Енергетика
1017
Британська нафтова компанія British Petroleum оцінила свої витрати на ліквідацію наслідків розливу нафти в Мексиканській затоці в $940 млн. У цю суму входять: витрати на збір нафти, невдалі спроби встановити над свердловиною захисний купол і залити її цементом, буріння додаткової свердловини, а також компенсації країнам затоки і відшкодування збитку потерпілим. З моменту вибуху на нафтовидобувній платформі Deepwater Horizon, який стався 20 квітня 2010 р., British Petroleum щодня витрачає на ліквідацію наслідків аварії понад $6 млн. Проте вже очевидно, що загальні втрати британської компанії від екологічної катастрофи будуть значно більшими, ніж зараз.
Інвестори British Petroleum подали позов на компанію у зв'язку з тим, що нафтовий концерн не зміг запобігти витоку нафти в Мексиканській затоці. За даними позивача, транспортної компанії Southeastern Pennsylvania Transportation Authority, рибній промисловості Мексиканської затоки завдано збитку в розмірі $2,5 млрд., туризму - $3 млрд., а заміна нафтової платформи обійдеться British Petroleum в $700 млн. Акціонери британської нафтової компанії виражають невдоволення тим, що ринкова вартість British Petroleum в результаті катастрофи скоротилася на $40 млрд.
Розлив нафти в Мексиканській затоці тяжко позначився на риболовецькій галузі штату Луїзіана, де у сфері рибальства було зайнято близько 27 тис. осіб. Після витоку нафти практично всі вони залишилися без роботи. У Луїзіані видобувалося близько 40% морепродуктів від загального обсягу в США, вона вважається найбільшим в країні постачальником креветок, устриць, крабів і раків. "З моїм бізнесом покінчено. Цієї пори року на пристані не повинно бути вільних від човнів місць. Але рибаки не можуть ловити рибу. Бізнес закритий", - говорить колишній рибак. "Всі люди тут втратили роботу. British Petroleum повинна б компенсувати збиток, якого було заподіяно мешканцям нашого острова, як то кажуть, розплатитися по рахунках. Не можна забувати і про моральні страждання людей", - говорить інший мешканець Луїзіани.
І British Petroleum доводиться платити. Поки що нафтовидобувна компанія виплатила лише $29 млн. компенсацій за економічний збиток, перш за все, рибакам. Відомо про 26 тис. поданих позовів про компенсацію збитку приватним особам, по 11,65 тис. з яких виплати вже здійснено (чи задоволені позови повністю чи ж це поки лише часткові компенсації, не повідомляється). Таким чином, виплати складають в середньому від $2,5 тис. до $3 тис. на позов. Очікується, що остаточні суми компенсацій виявляться значно більшими.
Позови про компенсацію збитків можуть подати власники нерухомості на узбережжі, а також туристичні компанії. Не випадково ще на початку травня British Petroleum оголосила про надання кожному штату - Флорида, Алабама, Міссісіпі і Луїзіана - по 25 млн. грантів на розвиток туризму в рамках зусиль по зниженню економічного збитку від розливу нафти в Мексиканській затоці. "Ми розуміємо занепокоєння губернаторів впливом витоку на розвиток туризму в регіоні", - заявив виконавчий директор British Petroleum Тоня Хейворд.
Відповідальність за екологічну катастрофу повністю покладається на British Petroleum. Глава електротехнічної служби платформи Deepwater Horizon Майк Уїльямс розповів, що вибухи на установці сталися через прискорення бурових робіт. Ініціатором цього було керівництво British Petroleum.
Тим часом розлив нафти з пошкодженої свердловини продовжується, і, за оцінками влади США і British Petroleum, може тривати ще два місяці. За даними BP, щодня в море витікає близько 5 тис. барелів нафти. Проте експерти говорять, що зі свердловини в Мексиканську затоку щодня витікає від 12 тис. до 20 тис. барелів нафти.
"Це найбільша екологічна катастрофа в нашій країні, найбільший розлив нафти з тих що будь-коли були. Можливо, витік нафти не удасться ліквідовувати до серпня", - говорить помічник президента США по питаннях енергетики Керол Браунер. Власті США обіцяють не кинути напризволяще рибаків, що позбулися роботи, виділити додаткове фінансування на підтримку малого бізнесу. Уряд США направив в район катастрофи більше 1200 кораблів і більше 22 тис. чоловік для проведення необхідних робіт, включаючи учених, причому як з державного, так і з частного секторів економіки.
British Petroleum повідомила, що у неї не вийшло заглушити аварійну свердловину на дні Мексиканської затоки. За словами виконавчого директора British Petroleum Дуга Саттлса, компанія готується застосувати новий спосіб перекриття витоку нафти. Дистанційно керований підводний робот відпиляє трубу, з якої йде витікання, і встановить на трубу заглушку. В разі успіху велику частину нафти, що витікає, можна буде зібрати на дні, відкачати на поверхню і вивезти. Необхідну заглушку вже привезли до місця аварії. Очікується, що ця операція займе чотири дні. Проте успіх в British Petroleum гарантувати не можуть: цей метод, як і всі інші, випробувані досі, застосовувався на менших глибинах, ніж та, на якій розташовується аварійна свердловина. За словами глави British Petroleum Тоня Хейворда, найефективнішою мірою з зупинки нафтового потоку стане буріння розвантажувальних свердловин. Ця високотехнологічна операція може зайняти ще два місяці.
Помічник президента США з питань енергетики Керол Браунер заявила, що в разі провалу нової операції British Petroleum об'єми витоку збільшаться на 20%. В даний час частина нафтового потоку зі свердловини стримується трубою, яка лежить на нафтовому фонтані в місці аварії, а якщо її прибрати, то нафта фонтануватиме ще сильніше впродовж максимум тижня. Пані Браунер попереджає, що уряду США слід приготуватися до найгіршого з варіантів розвитку подій: нафта може витікати до серпня, коли, нарешті, будуть побудовані загородження. До цього часу в Мексиканську затоку витече вже близько 2,2 млн. барелів нафти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас