Туркменія сперлась на трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія сперлась на трубу

Енергетика
988
Туркменія вчора почала будувати газогін "Схід-Захід", який з’єднає найбільше в країні родовище Південний Іолотань з узбережжям Каспійського моря. Спочатку цю трубу розраховувала будувати Росія, збираючись приєднати її до Прикаспійського газопроводу. Ашхабад вирішив будувати її самостійно, а профінансувати проект вартістю $2 млрд можуть Китай або США. Це дає Україні додаткові аргументи в суперечці з Росією за право транспортувати середньоазійський природний газ.
Про початок будівництва газогону "Схід-Захід" довжиною 1 тис. км. вчора оголосив президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов. "Будівництво газопроводу дозволить збільшити експортний потенціал і задовольнити внутрішні потреби країни, - сказав він на церемонії зварювання першого стику труби.- "Схід-Захід" можна вважати вкладом Туркменістану у світову енергетичну безпеку".
Туркменський лідер назвав вартість проекту - $2 млрд. "Ми будуватимемо газопровід своїми силами і за свої кошти", - заявив він. Де Ашхабад, бюджет якого потерпає від падіння обсягів експорту і цін на газ, має намір взяти кошти, він не уточнив. Зате джерело в туркменському уряді пояснило, що переговори про кредит ведуться з пулом нафтогазових компаній США, котрі працюють на шельфі Каспію, а також з фінансовими установами Китаю. Пекін не виключає надання кредиту в обмін на отримання держкомпанією CNPC нових ліцензій в Туркменії або гарантій постачань газу з родовищ, що цікавлять КНР. Зараз вирішується питання, хто будуватиме газопровід: створена для цього туркменська компанія або міжнародний консорціум.
Між тим ще минулого року Туркменія обговорювала реалізацію проекту "Сходу-Заходу" із зовсім іншим іноземним партнером - Москвою. У березні минулого року Гурбангули Бердимухамедов приїжджав до Москви на переговори з президентом РФ Дмитром Медведєвим і, за інформацією Комерсант-Україна, Кремль дуже розраховував на підписання угоди щодо проекту. Проте цього не сталося. Як пояснюють джерела в МЗС РФ, Росія добивалася гарантій того, що весь трубопровід пропускною спроможністю 30-40 млрд кубометрів газу на рік приєднуватиметься до Прикаспійського газопроводу, котрий лобіюється Москвою, який мав стати одним із джерел для постачань по South Stream в ЄС. Але Ашхабад цих гарантій не дав.
Головним джерелом ресурсів для нової труби стане найбільше газове родовище країни Південний Іолотань. За даними британської Gaffney Cline & Associates, його запаси обчислюються в 4-14 трлн кубометрів газу, що робить його четвертим за розмірами у світі.
Туркменські геологи підвищують оцінку запасів родовища до 16 трлн кубометрів. Михайло Корчемкін із East European gas Analysis упевнений, що Ашхабад прийняв рішення про просування свого газу на всіх напрямках, включаючи західний. "Отже 'Схід-Захід' будуватимуть з такою самою завзятістю, з яким 'Газпром' будує Nord Stream і South Stream", - вважає експерт. Втім, в проекту зараз залишається головне слабке місце - цей газопровід упирається в нікуди, оскільки на березі Каспію немає труби, яка може вивести газ далі.
Експерти вважають, що, запустивши будівництво труби "Схід-Захід", Туркменія прагне підвищити конкуренцію між двома альтернативними проектами: Прикаспійським і Транскаспійським. Другий варіант передбачає будівництво газопроводу по дну Каспійського моря до Азербайджану і підключення труби до газопроводу Nabucco, що йде в ЄС.
На думку начальника аналітичного відділу інвестиційної компанії "Брокеркредитсервіс" Максима Шєїна, будівництво газопроводу "Схід-Захід" вигідне Україні, яка таким чином отримує додаткові аргументи у суперечці з Росією за право транспортувати середньоазіатський природний газ.
"По суті туркмени показують, що так чи інакше, але газ до країн Східної і Південної Європи надходитиме. Це лише питання часу. Тому для Росії набагато вигідніше, аби цей газ пішов транзитом через її територію, а не в обхід", - погоджується член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. Власники крупних українських промислових підприємств вже звернулися до президента РФ Дмитра Медведєва з проханням дозволити транспортувати середньоазіатський газ до країн Євросоюзу. Але Медведєв цю пропозицію відхилив.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас