Українці почали більше відкладати "на чорний день" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали більше відкладати "на чорний день"

Валюта
1033
Українці одна з найбільш заощадливих націй в світі. У січні-березні цього року 11,9% від своїх доходів наші співвітчизники відкладали про чорний день". Такі дані містяться в Макроекономічному огляді за I квартал 2010 року, підготовленому Національним банком, повідомляє видання "Дело".
На думку головного економіста компанії Dragon Capital, стабільно висока схильність українського населення до заощаджень (у IV кварталі 2009 року - 11,7%) свідчить про те, що в суспільстві доки не спостерігається зростання оптимізму відносно швидкого поліпшення економічної ситуації в країні.
Така запасливість українців є однією із причин того, що приватний вжиток в Україні за I квартал 2010 року зменшився на 2% в порівнянні з аналогічним періодом 2009-го, що, у свою чергу, негативно вплинуло на зростання ВВП.
Серед основних причин, які стримують зростання внутрішнього споживчого попиту, в Нацбанку виділяють падіння реальних доходів населення торік на 8,5%, зниження реальних витрат держбюджету - на 7,5%, схильність населення до заощаджень (11,9%) і ускладнений доступ до кредитних ресурсів (більшість банків доки не відновили споживче кредитування).
Однак, на думку економіста компанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, I квартал був останнім, коли приватний вжиток в Україні знижувався. "Внутрішній споживчий попит реагує на події в економіці з лагом в 3-4 місяці. Також цей показник тісно корелює з даними з роздрібного товарообігу, який вже в квітні виріс на 1,2%. Тому я думаю, що за підсумками II кварталу вжиток вийде в невеликій плюс", - вважає експерт.
До того ж протягом I кварталу сталося значне зростання заробітної плати. За перші три місяці реальна, тобто скорегована на рівень інфляції, середньомісячна зарплата зросла на 5,7% - до 1993 гривень проти падіння на 5,5% в попередньому кварталі. "Частина грошей від збільшення доходів населення неминуче потрапить на споживчий ринок і збільшить попит", - стверджує Андрій Блінов.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас