"Ъ": 90 млн євро підуть на природу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": 90 млн євро підуть на природу

Валюта
666
Генеральна прокуратура домоглась повернення на рахунки Держказначейства 90 млн євро, отриманих Україною від продажу вуглецевих одиниць японському уряду.
Тепер залишилося знайти ще 200 млн євро, раніше витрачених Кабміном не за призначенням. Проте навіть в разі вдалого вирішення цієї проблеми, Україні надалі буде складно реалізувати свої квоти за високими цінами, упевнені експерти.
У Генеральній прокуратурі (ГПУ) вчора повідомили, що Міністерство охорони природного довкілля задовольнило її розпорядження і повернуло на рахунки Держказначейства 90 млн євро, раніше розміщених на банківському депозиті. Тепер Мінприроди може використовувати за цільовим призначенням на природоохоронні заходи 120 млн євро, говориться в повідомленні прокуратури.
Одночасно ГПУ продовжила розслідування нецільового використання 200 млн євро, отриманих за допомогою механізму Киітського протоколу. Як повідомляв Комерсант-Украина, 28 квітня ГПУ порушила кримінальну справу за фактом порушення бюджетного законодавства і зловживання службовими повноваженнями (ч. 2 ст. 210 і ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу) проти колишніх чиновників Кабінету міністрів, Міністерства фінансів і Держказначейства.
Перевірка показала, що з 320 млн євро, отриманих урядом Юлії Тимошенко від продажу 30 млн вуглецевих одиниць встановленої кількості (ОВК; 1 ОВК рівна 1 т СО2), 200 млн євро не було направлено на реалізацію енергозбережних проектів за схемою "зелених інвестицій".
За словами керівника прес-служби ГПУ Юрія Бойченка, розслідування за фактом нецільового використання бюджетних коштів продовжується: "Зараз Генпрокуратура з'ясовує, куди були направлені ці кошти. В результаті досудового слідства ГПУ винесе розпорядження для профільних відомств про повернення цієї суми на рахунки Держказначейства. Кабмін може відшкодувати їх добровільно. В разі невиконання розпоряджень гроші буде повернено до скарбниці за рішенням суду".
Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко розповів, що в травні уряд підтвердив представникам японської делегації готовність виконати свої зобов'язання. "Японська сторона і до, і після свого візиту не пред'являла Україні претензій. Ми першими повідомили про проблему розтрату коштів і маємо намір повернути їх до скарбниці для реалізації проектів зі зменшеннявикидів", - сказав він. Лук'яненко назвав декілька механізмів повернення коштів: "Ми попросили ГПУ визначити, куди були направлені кіотські гроші, і в законному порядку вимагатимемоїх повернення. Другий варіант передбачає фінансування проектів за схемою 'зелених інвестицій' за рахунок бюджету. Це питання обговорюється з Мінфіном".
Експерти вважають, що Кабміну варто негайно почати реалізацію "зелених" проектів за рахунок тих, що є 120 млн євро. "Заява про нецільове використання коштів, отриманих від продажу частини держквоти на викиди, серйозно підірвала імідж України і ускладнила її участь в світовому карбоновому ринку, - упевнений незалежний експерт Тарас Бебешко.- Мало повернути ці кошти. Кабміну, аби відновити свою репутацію надійного партнера, потрібно профінансувати декілька проектів".
Директор фонду "Carbon Investment Україна" Віталій Федорченко зазначив: "Навіть якщо Україна виконає свої зобов'язання перед Японією, нам буде складно реалізувати державну квоту надалі. Низький рівень довіри іноземних партнерів знизить попит на наші вуглецеві одиниці. Не варто чекати успішних операцій з їх продажу за високою ціною".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас